Филаделфия

01.05.2011

Филаделфия (Philadelphia) е сред топ дестинациите в САЩ. Както местните се шегуват, Филаделфия е градът на свободата, адвокатите и телешките стекове със сирене.

Бившата втора столица на Америка е богата на революционна история, култура и символи, паметни за днешния облик на цялата страна.

Филаделфия

Наред с Вашингтон, Бостън и Ню Йорк, Филаделфия е един от градовете по източното крайбрежие, който задължително трябва да се посети. Именно там туристите съпреживяват важни моменти от създаването и развитието не Съединените американски щати.

Във Филаделфия се намира превърналата се в икона за САЩ – Камбана на независимостта. С нея през 1776 година символично е разгласена свободата. Девет метровата камбана, тежаща почти един тон, днес стои гордо пред Пенсилванската щатска служба, която вече се нарича „Сградата на свободата” (Independence Hall). На това забележително място, разположено в Националния исторически парк на независимостта, са се дебатирали Декларацията за независимостта и Конституцията на държавата.

Панорама на Филаделфия

Историческите реликви обаче не са единственото нещо, което привлича милиони туристи във Филаделфия. Съвременният пъстър американски град е богата смесица от традиции, раси, привнесени имигрантски култури. Филаделфия е дом на вълнуващи места за почивка и посещение. Архитектурата на американския град е интересна смесица от няколко стила.

Кметството на града е сред запомнящите се места във Филаделфия. Сградата е висока 167 метра. Кметството във Филаделфия е втората най-висока каменоделна сграда в света след Моле Антонелиана в Торино (Mole Antonelliana in Turin).

Други исторически забележителности във Филаделфия са къщите на писателя Едгар Алан По и Бетси Рос. Интерес за туристите представляват и постройките на Първата и Втората Банка на Америка, църквата Глория Дей (Gloria Dei Church), както и укреплението Мъфлин (Fort Mifflin).

Градът разказва историята си и чрез няколко ценни музея, сред които този на Бенджамин Франклин, Музеят Мютер (Mütter), Музеят за Археология и антропология, Историческият музей (National Constitution Center), както и много други.

Филаделфия нощем

Места за почивка и разходка посетителите могат да открият в парка Феримонт (Fairmount) – един от най-старите градски паркове в Америка. Друго подходящо място е реновираният парк Франклин (Franklin Square), където има условия за мини голф за най-малките, въртележки, места за пикник. Лонгууд Гардън (Longwood Gardens) също е много атрактивен градински център, изграден в европейски стил. В парка има над 11 хиляди вида растения.

Река Делауеър (Delaware River), преминаваща през Филаделфия, придава на града още по-привлекателен вид. На юг от Филаделфия, близо до летището е разположена историческата крепост Мъфлин, известна с епичната битка срещу британците през 1777 г. Форт Мъфлин се счита за най-старата и дълго използвана бойна крепост - експлоатира се от 1771 до 1954 г.

Както може да се предположи, т.нар. Даунтаун или търговската и комерсиална част на града, е наситен с модерни архитектурни творения на бизнес и административни сгради, които придават незабравим облик на американския град.

Залата на независимостта във Филаделфия

През годините Филаделфия си е спечелила няколко прякора, които и до днес са широко използвани. Сред тях са „Градът на братската любов” (какъвто е и древногръцкия прочит на „филаделфия”), както и популярното „Фили”.

Много от местните и гостите на града са на мнение, че Филаделфия е сред най-добрите места в Америка, що се отнася до кулинарна култура и традиции. Тя е резултат от синтез от етнически различия и богат кулинарен талант, които превръщат Фили в топ дестинация за почитателите на вкусните изкушения. Сред най-добрите ресторанти в града са Лакроа (Lacroix), Верти (Vetri), Лю Бек Фин (Le Bec-Fin), Алма де Куба (Alma de Cuba), както и кафене Бялото куче (White Dog Café).

Филаделфия е най-големият град в щата Пенсилвания и петият по големина в САЩ. Населението му е около 1.5 милиона души. Заедно с околните места, съставляващи метрополиса, населението на Филаделфия достига 6.1 милиона.

Градът се намира само на 130 километра югозападно от друга топ дестинация - Ню Йорк.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати