Любляна

06.10.2011
Любляна

Често казват, че Любляна напомня Прага с красотата си, Залцбург - със симетрията и реда и Париж заради живописните извивки на река Любляница (Ljubljanica), над която се редят един след друг красиви стари мостове. Любляна е столицата на Словения, разположена почти в идеалния център на страната. Със своите около 330 000 жители, Любляна е една от най-малките и нови европейски столица.

Разположена между Алпите и Адриатическо море, в басейна, където Любляница се влива в река Сава, Любляна притежава всички характеристики на модерна столица, но въпреки това е успяла да запази дружелюбието и очарованието на малко градче с невероятно спокойна атмосфера.

Старият град в Любляна

Околностите на Любляна са изпълнени с природна красота и културни забележителности, които свидетелстват за динамична история на града. Към тях водят множество туристически маршрути, по които може да усетите наследството на кръстосалите се тук през вековете славянски, латински и германски култури. Приема се, че градът е кръстен на река Любляница, но от средновековието до 1918 години и селището и реката са носили името Лайбах (Laibach).

От векове Любляна стои на кръстопътя между Централна и Южна Европа. Историческите извори свидетелстват за първото споменаване на града като словенско селище през 1144 година. Но в зората на новата ера тук е съществувала римската колония Емона, за което говорят открити археологически доказателства от 1-4 век. След изключително бурно историческо минало, днес Любляна е навярно една от най-спокойните и дружелюбни столици по света.

Фасадите на старите къщи из града греят в топли цветове от оранжево, бежово и охра, а яркочервените им покриви прибавят допълнително очарование. След голямо земетресение през 19 век, голяма част от градската архитектура възкръсва благодарение на австрийския архитект Йозеф Плечник (Jože Plečnik). Главен маркер за ориентиране в града е река Любляница, която минава през централната му част. По двата й бряга се редят вълнуващи бароковите сгради, над които доминират укрепленията на старинния замък на хълма.

Любляна, Словения

Старата част на Любляна заема предимно източния бряг, докато новата модерна част се разпростира по западното крайбрежие. Старинните мостове над реката са една от забележителностите на града. Най-известния от тях навярно е Тройният мост (Triple Bridge/ Tromostovje), също проектиран от архитекта Плечник и Драконовия мост (Dragon Bridge).

Сред важните места в столицата на Словения е и Площадът на републиката, където е обявена словенската независимост от Югославия през 1991 година. Преди това много значими за страната събития са преминали на площада, а от другата страна на улицата е и Парламентът на Словения. Неговата фасада е забележителна с украсата от голи статуи. Няма как да не посетите старинния замък на Любляна (Ljubljana Castle) и да не се изкачите на кулата му, за да видите красотата на града от високо.

Построен през 12 век като резиденция на графове, днес в замъка посетителите могат да се забавляват с 3D исторически прожекции, които разказват за града от праисторически времена до днес. Сред забележителните исотрически постройки на Любляна са също така катедралата Свети Николас (St. Nicholas Cathedral), църквата Свети Петър (St. Peter's Church), Францисканската църква Благовещение (Franciscan Church of the Annunciation).

По каналите на Любляна

В западния край на града и е основния градски парк Тиволи (Tivoli), който е различен от увеселителния парк Тиволи в Дания, а западно от центъра на града са Римските Градски стени, запазили много останали колони.Интересен за посещение е и Град Метелкова, разположен на около 5 минути от централната градска гара. Той е нещо като самопровъзгласил се културен център. Това е средище на алтернативните културни творци с Любляна, любимо на много младежи. Тук може да намерите доста барове и нощни клубове, заемащи сградите на бивши военни казарми.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати