Мюрен

07.10.2011
Мюрен

Наред с курортните комплекси на Венген, Щехелберг и Гринденвалд, Бернските Алпи на Швейцария предлагат още един отличен ски център и приятна туристическа дестинация в лицето на Мюрен (Mürren). Мюрен остава завинаги в историята като мястото, където през 1922 година се провеждат първите официални състезания по ски-алпийски дисциплини. Като традиционно и приятно планинско градче Мюрен предлага отлични условия за турисъм и спорт, както през лятото, така и през зимата. Намира се в подножието на величествените върхове Юнгфрау, Мьонх и Айгер, които са предизвикателство за всеки страстен алпинист.

Мюрен е разположен на 1650 метра надморска височина и е недостъпен с автомобилен транспорт, както и Венген и останалите курорти в района, където карането на кола е абсолютно забранено. Обикновено посетителите оставят автомобилите си на специалните паркинги в Лаутербрунен (Lauterbrunnen). Мюрен има около 450 жители, но в разгара на туристическия сезон през лятото и зимата броя на хората в селището скача на около 2 500. Лятно време Мюрен е отправна точка за множество туристически маршрути.

Мюрен е разположен на една висока тераса с южно изложение и целодневна слънчева светлина с отличен изглед към великолепния Юнгфрау. Мюрен е най-високо разположеното целогодишно обитавано селище в швейцарския кантон Берн. След като посетителите остявят колите си в долината, достъпът до Мюрен е единствено чрез зъбчатата железница или кабинков лифт.

Влакът тръгва от курорта Лаутербрунен (796 м), от една междинна станция на източното отклонение преди Венген. В красивите Бернски Алпи вагоните, които са предназначени за всеки отделен курорт са оцветени в различен цвят. Така например вагончето за Мюрен е в оранжево. Пътят предлага на посетителите на Швейцарските Алпи удивително красиви гледки от дълбоки пропасти, ледени долини и величествени върхове. От Мюрен друго вагонче продължава към върха Алмендхубел (1912 м). Като цяло в Бернски Алпи и района на курортите е белязан от пълзят въжени линии, влекове.

Едно от любимите изкачвания на туристите в Мюрен е с кабинковия лифт, който отвежда до 2971-метровия връх Пиц Глория. Тук изкачването е белязано от 360-градусовата панорама на върхове, езера и целогодишни снежни поля. Тук е разположен и едноименният ресторант с въртяща се платформа, който става популярен след като е включен в една от сериите за подвизите на Джеймс Бонд.

Заведението е проектирано с формата на извънземен кораб, има огромни прозорци, от които, казват, се разкрива гледка към 200 върха. Съвсем тематично, тук човек може да си поръча специалитетът на заведението „Джеймс Бонд“, а след това да завърши със сладоледеното изкушение десертът - „007”.

Мюрен, Швейцария

Трябва да се отбележи, че Мюрен е родното място на състезанията по ски спускане. Първият слалом е проведен тук през 1924 г. Отделно от това ежегодно се провежда местното състезание Арлберг-Кандахар, което днес се разглежда като неофициално световно първенство на алпийските страни. Спускането от връх Шпилхорн е едно от най-атрактивните, а пистата е с дължина 14 километра. Първите британски туристи пристигат в Мюрен през 1911 година и поставят основите на пионерството в ски клубовете.

Общата дължина на ски пистите в Мюрен е 52 километра, има 14 лифта - 6 кабинкови лифта, 7 седалкови лифта, 3 железопътни линии и два ски влека. Освен карането на ски, тук се практикуват и спускане с шейни, зимни велосипеди, ски бягане, а ако не сте овладели още тези приспособления за зимни спортове, има и училища в помощ на начинаещите скиори. Всичко това е неизменно съпроводено от добра бира.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати