Римини

12.06.2013
Римини, Италия

Град Риимини (Rimini) се намира в региона Емилия-Романя, Италия. Разположен е на Адриатическия бряг и е столица на провинция Римини. Градът е перлата в короната на италианската ривиера и е известен като "Ибиса на Адриатика". Със своите 15 км. плажни ивици, добре уреденият курорт предлага и много туристически забележителности, тъй като има древна и богата история.

Историята на Римини започва преди повече от 2000 години, когато тук се заселват римляните и създават своя колония. Това се случва през 268 г. пр. н. е., когато територията на днешния град започва да носи името Ариминум. Мястото се превръща в голям административен и търговски център, тъй като тук се намира кръстопътя на трите главни римски пътища- Виа Попилиа, Виа Аемилия и Виа Фламиниа.

Стратегическото му географско положение го превръща в известен град, който служи за преминаване към вътрешността на страната и към плодородната долина на река По, като в същото време служи и за връзка между галите и италианците.

На неговата територия са се водели най-различни битки, тъй като важността му е ценена не само в Римската империя. Със своето местоположение и добра организираност, Римини става желано място за различни народи, които често се опитват да го окупират.

По времето на императорите Август и Адриан за Римини настъпва голям икономически разцвет. Тогава са построени Арката на император Август, Амфитеатърът, църквата Свети Стефан и мостът на Тиберий. През периода 5-10 в. градът преминава в ръцете на различни владетели, като най-много за Римини е успял да постигне император Сисгизмунд Пандолфо, командир на папските войски.

До завладяването на Римини от Наполеон през 1797 г. е оформен архитектурният облик на центъра на града. До днес са останали непокътнати общинският площад със своя красив фонтан и статуята на Папа Пол Пети. Издигнати са редица важни сгради, направени по проект на знатни архитекти.

По време на господството на Наполеон Римини започва да запада и се съвзема едва през 1860 г., когато италианците успяват да си възвърнат териториите. Тогава започва наистина масовото строителство, издигнати са голяма част от тукашните дворци и църкви, появява се първата баня за лечебни цели, която предопределя бъдещето на Римини като туристическа дестинация.

Римини

Въпреки тежките бомбардировки по време на двете Световни войни, градът не пада духом и всички сгради, които са пометени по време на войните са вдигнати отново и са превърнати в истински шедьовър на модерната архитектура.

Започват да се строя вили, вилни комплекси и луксозни хотели, които да могат да удовлетворят и най-големите претенции на чуждестранните туристи, за които Римини се превръща в предпочитаната дестинация на Адриатика.

Заради древната си история Римини предлага множество архитектурни забележителности, които се намират главно в стария град. Ето само някои от тях:

- Моста на Тиберий (Ponte di Tiberio), датиращ от 14 г. Започнат е от римския император Август, но е завършен при Тиберий. Той се издига над река Маречия и свързва центъра с Борго Сан Джулиано.

- Катедралата Tempio Malatestiano, която датира от 13 в. Тя е с готическа архитектура и с течение на времето са правени основни обновявания, които още не са завършени

- Древния амфитеатър, датиращ от 2 в. Разполага с места за над 15 000 зрители

- Арката на Август, която датира още от 27 г. пр. н. е. Тя е висока почти 10 м. и е широка 8, 45 м.

- Замъка Сисмондо, който дълги години наред е ползван за затвор. Строежът му започва през 1437 г. и продължава цели 15 години.

Ако искате да посетите Римини, за да разгледате архитектурните му забележителности, можете да го направите по всяко време. Ако желаете обаче да съчетаете културните разходки с отдих на някой от прекрасните плажове в града, е най-добре да дойдете през лятото.

Римини е много популярен и с луксозните си бутици и вкусната италианска кухня, която се предлага в множеството уютни ресторантчета, разположени на брега на морето и в сърцето на града.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати