Тирана

10.04.2013
Тирана

Тирана (Tirana) е град в Албания с население от над 400 000 души. Тирана е столица на държавата, както и най-големият град на територията на Албания. На територията, където днес се намира град Тирана, се е намирало селище на древните илирийци. През трети век преди новата ера селището станало част от римската империя.

Албания била под византийско влияние, а след това и под венецианско влияние. Това продължило до четиринадесети век, когато страната попаднала под влиянието на превзелите й османски войски. Град Тирана бил основан през 1614 година като османски град. Според исторически документи градът е основан от османския владетел Сюлейман Барджини.

Град Тирана

През 1913 година албанците успели да се освободят от османско иго и през 1920 година, когато била обявена независимостта на държавата, Тирана вече имала статут на столица на Албания.

През четиридесетте години Тирана била окупирана от италианци и германци. През 1946 година държавата била обявена за народна република под патронажа на бившия Съветски съюз. През 1991 година Албания получила своята независимост и Тирана останала нейна столица.

В столицата на държавата е концентрирана промишлеността – в нея са разположени над 70 процента от промишлените предприятия на страната. В близост до столицата се добиват каменни въглища. В града са събрани важни научни, учебни и културни институции – университетът, операта, академията на науките.

В Тирана доминира населението с мюсюлмански корени, но има също така привърженици на католицизма и на православието.

Тирана Гледка

В Тирана има твърде малко архитектурни забележителности в сравнение с повечето столици по света. В стария градски център има запазени сгради с характерните за османската архитектура елементи.

Сред забележителностите на града са площадът Скандербег (Scanderbeg), който е бил изграден през двадесетте години на двадесети век. Интересни за туристите са Дворецът на културата, построен през шестдесетте години на двадесети век, както и джамията Хаджи Етхем бей – тя е била започната в края на осемнадесети век и завършена през двадесетте години на деветнадесети век.

Тирана е любима на много туристи заради средиземноморския климат – лятото е топло и умерено сухо, а през зимата не е много студено. В центъра на града са смесени различни архитектурни стилове. Символът на Тирана – часовниковата кула – също привлича вниманието на посетителите на албанската столица.

В Националния исторически музей се съхраняват ценни артефакти. Националната художествена галерия предлага на посетителите да видят както старинни, така и съвременни творби на известни майстори.

Международният културен център е построен в края на осемдесетте години на двадесети век и е известен като Пирамидата. Първоначално той е бил изграден като мавзолей за албанския лидер Енвер Ходж( Enver Hodj) по проект на дъщеря му, но след идването на демокрацията било решено да се използва с развлекателна цел.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати