Ватерло

24.06.2013
Ватерло

Едва ли има турист или гост на Брюксел, който отбил се до този великолепен белгийски град, да не е отскочил и до намиращият се само на 20 км. град Ватерло. Освен с историческите събития, случили се там, той е едно прекрасно място, на което можете да си отдъхнете, без да Ви смущава шума на големия град, но в същото време да сте близко до него.

Ватерло, част от област Валония, представлява естествено най-вече интерес за хората, интересуващи се от военната история. В близост до града се през 1815 г. се е провела историческата битка, останала в учебниците като Битката при Ватерло.

Тя оказва голямо значение за развитието на Европа в модерни времена, тъй като тук е била последната битка, свалила от трона на Франция Наполеон Първи. Така се слага край на 100-дневната война, а Обединената армия на съюзническите сили под командването на британския фелдмаршал Уелингтън, заедно с помощта на пруските войски, се превръщат в герои.

Днес Ватерло е живописен град, населяван от по-малко от 30 000 души. От години насам основният отрасъл, движещ икономиката на града, е туризма. Тук ежегодно се изсипват около половин милион туристи, някой привлечени от историческите събития, популяризирали този малък град, а други просто, за да се отдадат на заслужен отдих.

Ватерло, Белгия

Тъй като е важно перо за хазната на Белгия, градът е обсипан с всякакви ресторанти, хотели, музеи, търговски центрове и магазини за сувенири. И едно е сигурно - тук няма как да скучаете.

Основните атракции в града са свързани с проведената тук битка. Можете да посетите Multimedia Center Waterloo, в който ще видите аудиовизуална презентация, показваща нагледно как е протекла самата битка.

Особен интерес предизвиква Музеят на восъчните фигури, в който всички участници от легендарната битка са направени от восък и са подредени по начина и на позициите, на които са били по време на боя.

За един от символите на града се приема огромната медна скулптура на лъв, гледащ заплашително към Франция. Този паметник се намира на хълма, на който се е провел боя и е направен през 1826 г. по заповед на крал Уилям Първи, крал на Холандия.

Тези от Вас, които обичат да разглежда архитектурни забележителности могат да посетят древния замък в града и църквата, посветена на Св. Йосиф.

Можете да посетите Ватерло по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете по-меките и топли месеци през пролетта и лятото. Има най-разнообразни възможности за настаняване - от скъпи хотелски вериги, до обикновени, но уютни семейни хотели и вили, които се предлагат на доста изгодни цени.

Най-оживен става градът през юни, защото на 18 юни тук тържествено се отбелязва годишнината от битката. Ако решите да участвате в честването й е добре предварително да си резервирате хотелска стая, защото тогава този малък град се пука по шевовете.

4.3
Общо гласували: 6
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати