Бург ан Брес

17.11.2013
Бург ан Брес

В Източна Франция е разположен курортният град Бург ан Брес (Bourg en Bresse), известен и като Бург ен Брес. Той има древна история, започваща още с римляните и има с какво да очарова своите посетители. Освен че притежава изключително красива природа, той може да се похвали и с голямо богатство от културни и архитектурни забележителности. Населяван е от около 41 000 души, но по време на туристическия сезон, населението му драстично се покачва. На туристите си предлага всякакви възможности за настаняване, превъзходна кухня и разнообразни възможности, за да прекарате добре тук отпуската си.

Бург ан Брес се намира на запад от планина Юра. Разположен е елегантно по брега на река Рейсуза, приток на Сона. Той е столица на провинция Брес и се намира на около 70 км. от Лион.

За ранното минало на Бург ан Брес не се знае много. От направени археологически разкопки става ясно, че в района е имало римско селище. За свободен град е признат официално през 1250 г. Възхода си достига през 15 в., когато е избран за главен град на провинция Брес от управляващата го тогава фамилия Савойски.

По-късно той е сериозно разрушен по време на последвалите битки за надмощие, но през 1559 г. е възстановен от граф Филиберт Емануел. Той построява и крепостта, която успява да издържи на шестмесечната обсада на войниците на Хенри Четвърти. През 1601 г. Бург ан Брес вече официално става собственост на французите.

Бург ан Брес, Франция

Днес Бург ан Брес е оживено, но в същото време спокойно градче, което притежава неповторим дух. Икономиката му се върти главно около производството на стоки от желязо и керамика и бутилиране на минерална вода. Може би най-голям е заводът на "Рено". Има няколко пивоварни и хлебозаводи в района. Значителна роля играе и търговията със зърно, добитък и домашни птици.

От голямо културно значение е кралския манастир Бру в Бург ан Брес, който е дал на града международно измерение. Той е посещаван от около 75 000 души всяка година. Причина за интереса към него са пищно украсените църкви, красивите сводести арки, залите на манастира, изградени в различни архитектурни стилове, богатите музейни сбирки и огромните градини, заобикалящи комплекса.

Град Бург ан Брес

Манастирът е построен през 1506-1512 г., а църквата през 1513-1532 г. Особен интерес в църквата представлява високия покрив, цветните керамични плочки и богато украсените гробници на някогашните крале. Интересен е и музеят в комплекса, който представя изключителни примери на фламандската скулптура от 16 в.

За почитателите на музеите е препоръчително да посетят и главния музей в града, в който освен, че ще научите интересни факти и моменти от историята му, ще видите и старинни носии и накити, които са били неизменно свързани с Бург ан Брес. В хотел де Вил пък се намира библиотеката на града и музей Лорин, който предлага богата колекция от фотографии.

За любителите на природата и чистия въздух Бург ан Брес е приготвил истински изненади. Само на 2 км. от центъра му се намира огромния парк Bouvent, който е разгърнат на площ от 56 хектара. От тях 21 хектара са превърнати в голф игрище, разполагащо с 15 дупки. В този зелен рай могат да се практикуват разнообразни спортни дейности. Има плаж със спасител, детски басейн, зона за риболов, различни детски площадки, център за водни спортове и зона за пикник. Не е изненадващо, че всяко лято парка е посещаван от близо 50 000 души.

Бург ан Брес е сравнително лесно достъпна дестинация. Градът е разположен на кръстовището на големи транспортни пътища от европейско значение. През него минава и високоскоростен влак, който има спирки в по-големите градове на Франция.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати