Градовете на часовникарите Ла Шо де Фонд и Ле Локле

15.12.2013
Ла Шо де Фонд

Швейцария, разположена в центъра на Европа, се отличава по много неща от своите съседки. В нея официално се говорят четири езика, населението й е с древни традиции, а хората изключително миролюбиви и дружелюбни. Тя затрогва своите посетители с предимно планинските си пейзажи, заети от Алпите, с изключително добрите условия за скиорите, с невероятно богатата си кухня и в прелестни постройки, пръснати и из най-отдалечените й части.

Това, което се знае по цял свят за швейцарците, е, че от столетия техните часовници са известни със своето качество и с отличната си изработка. С течение на времето те са се превърнали в нещо като символ за цялата държава. Този бизнес се оказва причина за рационалното планиране на градското пространство в много райони на страната.

Особен е случаят с две малки градчета, които се намират съвсем близо едно от друго. Това са градовете Ле Шо де Фонд и Ле Локле, които заради характерното планиране на сградите и улиците си са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство като обект под името La Chaux-de-Fonds/Le Locle, Watchmaking Town Planning.

Ла Шо де Фонд и Ле Локле се намират в район, в който земята не е благоприятна за развиване на селскостопанска дейност. В началото на 19 век избухва мащабен пожар, който успява да нанесе тежки щети. По това време часовникарите тук решават да преустроят напълно градовете си, които днес са се е превърнали в прекрасен пример, отразяващ потребностите на местните жителите. Характеризират се с прави улици, по които сякаш са нанизани жилищни блокове, ателиета и къщи. Неслучайно в брой на Дас Капитал Карл Маркс описва Ла Шо де Фонд като "огромен град-фабрика".

И двата града са сгушени сред планина Юра и предлагат незабравими гледки. В Ле Локле, който е роден дом на известните марки Ulysses Nardin и Zenith, се намира седалището и фабриката на най-известната марка швейцарски часовници в света - Tissot. Това е причина автобусните екскурзии до Швейцария да включват посещение на този град и неговите известни музеи.

Известен е като Градът на точността. Сред забележителностите му са местния музей, в който се пазят доказателства, че първият часовник с калай е дело на Даниел Джйин Ричард. Създаден е през 1861 г. В момента компанията Tissot продължава да разработва своите нови модели под мотото "иноватори по традиция". Това е и компанията, която първа започва да издава гаранция на своите продукти.

Град Ла Шо де Фонд

Първото нещо, което ще видите в музея на Ле Локле е огромният стенен часовник. Освен невероятния му дизайн той ще привлече вниманието Ви и с мащабите си. Наред с часовете, минутите и секундите, той ще Ви информира и за дните и месеците. Тук се съхранява историята на часовникарството и са изложени множество експонати, показващи най-ранните часовници.

Град Ла Шо де Фонд е известен освен с нестанадартния си градоустройствен план и с това, че е родно място на архитекта Льо Корбюзие. Тук той е планирал първата си сграда, в която тогава са живеели родителите му. Интерес представлява Турската къща, която е проектирана в резултат на пътуванията на архитекта из Балканите, Гърция и Мала Азия. Интересен е фактът, че клиентът, за когото е построена сградата, остава недоволен. Корбюзие заминава за Париж и малко след това става известен в целия свят.

Можете да посетите Ле Локле и Ла Шо де Фонд по всяко време на годината, но ако искате освен на културни мероприятия да се отдадете и на зимни спортове е добре да предпочетете месеците от декември до април.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати