Кралево

14.01.2014
Кралево, Сърбия

Кралево (Kraljevo) е град в Сърбия с население от над 68 000 души. Градът е разположен на река Ибър (Ibar). От северната страна градът е защитен от планината Котленик, а от южната – от планината Столови.

Мястото, където днес се намира град Кралево, през четиринадесети век се е казвало Рудо поле (Rudo polie). Това селище е било основано през четиринадесети век. През петнадесети век това селище попада под османска власт и през този период се нарича Карановац (Karanovatz). През деветнадесети век градът е освободен от сръбски въстаници. През 1882 година градът получава сегашното си име от първия сръбски крал, в памет на това, че Сърбия е станала кралство.

От архитектурна гледна точка градоустройственият план на града е много интересен и различен от съседните градове, тъй като в края на деветнадесети век в центъра му е изграден площад с улици, които образуват прав ъгъл при отделянето си от площада. Днес в центъра на този площад се извисява символа на града – това е паметник на войниците, които са дали живота си в Балканските войни, както и в Първата световна война.

Днес около града има много лозя, от които се произвежда прочутият кралевски мискет, който е прочут и извън границите на страната.

Сред забележителностите на града е манастирът Жича, който е известен с това, че в него са се провели коронациите на седем сръбски крале. Затова и гербът на църквата е със седем корони, които са символ на тези седем коронации. Църквата на манастира е била издигната през тринадесети век.

Друга интересна забележителност край град Кралево е манастирът Студеница (Studenica). Той се намира край река Студеница, чието име носи. Все още е запазена камбанарията на манастира, както и красивата църква, изградена през дванадесети век. Църквата е украсена с красиви стенописи и с фина резба, които са направени през тринадесети век и въпреки че са пострадали сериозно през вековете, са сравнително добре запазени и реставрирани. Сред стенописите най-голяма ценност представлява Успението на Богородица.

В град Кралево туристите не пропускат да посетят ателие за създаване на сребърни филигранни бижута. Това ателие е известно като Филигран Покимица (Filigran Pokimitza) и е специализирана в създаването на обков на икони, кръстове и кадилници за Сръбската православна църква.

Интересна за туристите е и църквата на Света Троица. Националният музей на Кралево също предизвиква интереса на посетителите на града, тъй като в него се съхранява ценна колекция от предмети, свързани с живота на жителите на града през различните епохи.

В Кралево може да се види паметник, който е издигнат в памет на първия партизански танк. Интересен за туристите е и паметникът на победата, който е издигнат в памет на жертвите на Втората Световна война. До него е разположен мемориалът в памет на жертвите на нацизма.

Туристите не пропускат да посетят градския плаж на Кралево, който е разположен на река Ибър и в топлите дни привлича много посетители. Любителите на водните спортове могат да им се насладят, тъй като реката предлага големи възможности в това отношение.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати