Аквилея

20.02.2014
Базиликата в Аквилея

Аквилея (Aquileia), която днес доста напомня на обикновено селце, което в същото време е заобиколено от руините на аристократични вили, терми, храмове и множество представителни постройки, предоставя достоверен поглед към някогашното великолепие на Римската империя. През 5 в. обаче градът е изоставен вследствие на вражески нападения.

За щастие, съществени части от ранно-християнската базилика са оцелели. В тях се крие и гордостта на града, която го включва в повечето туристически маршрути в североизточна Италия - изключително богатата украса на подовите мозайки, показваща истински майсторски шедьоври, датиращи от далечния 4 в. Неслучайно руините и базиликата на града са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Базиликата в Авилея датира от около 313 г. и оригиналната ѝ структура до голяма степен се е запазила, включително и ценните мозайки на главния кораб и на криптата Cripta degli Scavi. Дизайнът им представлява уникална смес от геометрични форми, библейски истории и сцени от ежедневието на живота в Аквилия. Красиви птици, като пауните, символизират безсмъртието и вълшебната трансформация на душата, когато тя пристигне в рая.

На друга мозайка се вижда петел, който се опитва да клъвне криеща се в черупката си костенурка. По този начин е представена борбата между тъмнината и незнанието, срещу които се бори светлината и просвещението в образа на петела. Забележителна е и мозайката, показваща преданието за Св. пророк Йона, когато е погълнат от огромно морско чудовище.

Християните са били преследвани, докато религията им не е официално приета от Константин Велики през 313 г. Поради този факт те са изработили език от тайни символи, които да изразяват техните виждания, много от които могат да бъдат намерени в мозайките и по мраморните ковчези на храмовете в Аквилея. Голяма част от тези и други символи по-късно са намерили мястото си в популярни алегории и в предания на народното изкуство.

Освен базиликата на Аквилея, безспорно интерес заслужават и двата музея на града - Археологическият и Палеохристиянския.

Аквилея

Археологическия музей разполага с традиционните експонати на изкуството, които са правени от местни майстори през 2 в. Показани са уникални мозайки и каменни барелефи от периода 1- 3 в., който съвпада с Класическата епоха. В допълнение към тях можете да разгледате и стъклени и кехлибарени бижута, както и забележителна колекция от златни мухи, които някога са украсявали булото на младоженките в Римската империя.

Палеохристиянският музей на Аквилея се намира недалеч от древното пристанище на града, до река Натиса, която някога е била навигирана. Експозицията се фокусира върху развитието на изкуството през ранното Християнство (4-6 в.).

Не забравяйте, че съвсем наблизо се намира и курорта Градо, който през 2 в. е служел за пристанище на Аквилея. Днес той е сред най-предпочитаните курорти на Адриатическо море и е известен с вкусната си прясно приготвена храна и големия избор от рибни ястия. Разполага с красив пясъчен плаж и яхтено пристанище.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати