Кордоба

04.04.2010
Кордоба

В подножието на планината Сиера Морена на десния бряг на река Гуадалкивир се разстила град Кордоба или Кордова.

През 756 г., половин век след завладяването на Андалусия от маврите един млад и образован берберин, син на последния умаядски халиф от Дамаск, пристига с войските си в Кордоба.

Той е Абд ар Рахман I и превръща града на търговци в един от най-богатите метрополиси на стария свят.

Останал сам (цялото му семейство е избито от узурпатори на трона) едва двадесетгодишен, берберинът успява да напусне северна Африка и да поеме контрола над провинция Кордоба.

Макар и готов винаги за война с враговете си, Абд ар Рахман управлява емирството си толерантно и великодушно. Въпреки че е праведен мюсюлманин той позволява изповядването и на други религии.

Така влиянието на различни култури - на араби, бербери, евреи и вестготи, превръща Кордоба в процъфтяващ център на търговията. Процъфтява производството на коприна, на украсени глазирани керамични плочки и др.

След смъртта на берберина неговите наследници запазват Кордоба като икономически и духовен център на стария свят. Елитът изучава различни научни дисциплини и обсъжда различните арабски и еврейски философи.

Cordoba de Meskita

Неограничаваните от религиозните догми лекари дисектират трупове, за да намерят познание и така болниците на града се превръщат в едни от най-напредналите за времето си.

През X в. населението на града е около един милион жители или три пъти по-голямо от съвременното. В града се построяват превъзходни дворци и джамии, а улиците са павирани и осветени.

Със своите 113 хил. къщи, 80 училища, 50 болници, 900 бани, много библиотеки и близо 80 хил. работилници столицата Ал Андалус превъзхожда всички останали царствени седалища на континента.

Най-важната религиозна сграда от времето на андалуските Умаяди е Великата джамия или Мескита /Мескита де Кордоба/. Тя е най-грандиозната мюсюлманска постройка в западния свят. Макар и скромна на външен вид, Мексита спира дъха на гостите на града със съвършенната хармония на интериора си. Тя предлага "гора" от 856 колони под дворцовия си купол.

Близо до Мескита де Кордоба се намира еврейско-мавританския квартал Юдерия, който представлява истинска наслада за окото със китните си средновековни къщи и великолепни вътрешни дворове. В него са запазени синагогата, арабските хамами и патрициянския Паласио де Виана.

Кордова

За съжаление едно от архитектурните съкровища т. нар. град на цветята - Медина Азара, е разрушен. Това е дворцовият комплекс, който Абд ар Рахман III построява за своите 20 хил. прислужници и воийници.

За съжаление краят на този религиозен и духовен разцвет идва през 1236 г., когато Кордоба е завладяна от католическият крал Фердинанд III.

Кордоба предлага на туристите голям избор на хотели от всякаква категория, включително малки полупансиони. Най-добрият сезон за посещение е от март до юни и от края на септември до октомври. В заведенията бакшишите са до 10 процента от сметката.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати