Планината Сан Джорджо

02.09.2013
Планината Сан Джорджо

На територията на Швейцария и Италия, в близост до езерото Лугано, се е скътала една изключителна планина, която е впечатляваща не толкова със своята природа, колкото с ценната информация, която е дала на учените. На нея са намерени вкаменелости на животни и растения, които датират от преди 245-230 милиона години.

Казва се Монте Сан Джорджо (Monte San Giorgio) и от десетилетия е обект на нестихващ туристически интерес. Заради своята значимост тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Планината е единственият открит до сега обект, който е съхранил ценни сведения за морския живот през триаския период.

Планината Сан Джорджо се намира до езерото Лугано и от векове представлява интерес не само за изследователи, но и за туристи. Някога климатът тук е бил тропически и всичко е било покрито с вода, пълна с корали, риби и подобни на морски костенурки същества. Всички те са в необичайно добро състояние и са били открити на мястото, което някога е било воден басейн.

Вкаменелостите са намерени през втората половина на 19 в. при изкопаването на мини в планината за извличане на нефт. Сред откритите над 10 000 екземпляри има и скелети достигащи 6 метра, които днес могат да бъдат видени в Музея на фосилите.

Планината Сан Джорджо е покрита с горски насаждения, които й придават неповторимо очарование. Има различни маршрути, както за по-опитни катерачи, така и за любители. Музеите, в които можете да разгледате намерените фосили, се намират и в двете държави, като най-интересни са тези, които са в градовете в близост до планината.

Формата на Монте Сан Джорджо е пирамидална, издигаща се на височина от 1096 м. над морското равнище. От намерените запазени в отлично състояние фосили става ясно, че някога това е било лагуна, в която е имало голямо разнообразие от животински видове. Обектът е уникален по своята същност, тъй като вкаменелостите включват както морски обитатели, така и сухоземни животни, насекоми, влечуги и растения.

Планина Сан Джорджо

В продължение на десетилетия планината Сан Джорджо е била обект на масови разкопки, провеждани от специалисти от Милано и Цюрих. Днес тайните на древния свят са разкрити и са обект на голям интерес от туристи от цял свят.

В курортния град Мендризио се намира Музей на фосилите, в който ще можете да видите експонати на фосилизирани животни и растения от уникалната планина Сан Джорджо. Сградата е дело на Марио Бота и разполага с четири етажа, на които са експонирани животни, живели преди 245 до 180 милиона години. Тук ще се запознаете с един отдавна изчезнал свят, който се вижда от откритите, възпроизведени и научно описани от италиански и швейцарски учени фосили.

През 2010 г. освен швейцарската част на планината към списъка на ЮНЕСКО е прибавена и италианската.

Можете да посетите планина Сан Джорджо и намиращите се в близост музеи по всяко време на годината. До нея се стига или с кола, или чрез комбиниран маршрут от корабче по Лугано и кабинков лифт до планината.

Разходката с корабчето отнема около 45 мин, през които ще можете да се насладите на красивата природа. От Брусино можете да се качите на лифта, който ще Ви отведе до панорамна тераса, на която можете да си поръчате така известното италианско кафе или капучино.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати