Замъкът Литомишъл

28.12.2010

Замъкът Литомишъл (Litomysl Castle) е най-голямата атракция на едноименния чешки град в североизточния регион Пардубице. И докато преди 9 века тук е имало само една средновековна крепост, днес замъкът Литомишъл стои в сърцето на централната градска част. Литомишъл е красив ренесансов дворец, в който са се случили редица важни на Чешката република събития.

Замъкът Литомишъл първоначално е издигнат като ренесансов аркаден дворец, като първоначално такива дворцови структури са се изграждали в Италия, а едва през 16 век архитектурният похват се разпространява в Централна Европа. Литомишъл се строи между 1568-1581 година. Дизайнът и декорацията на двореца са от най-високо ниво, особено високобароковите мотиви, които са добавени през 18 век.

Замъкът Литомишъл

Днес Литомишъл се счита за изключителен образец за типа аркадни дворци. Той илюстрира по един изключителен начин аристократичните жилища в Централна Европа от епохата на Възраждането и последвалото им развитие под въздействието на нови художествени движения. Исторически документи от 1398 година дават първите сведения за стария замък Литомишъл. Конструкцията е претърпяла цели три пожара, последният от които е през 1560 година.

След като през 1567 година фамилия Вратислав получава двореца, членовете й се заемат с реставрацията на замъка Литомишъл. Проектът е ръководен от Джовани Батиста Авостали и неговия брат Улрико. През 1719 година архитектът František Maximilián Kaňka дава новото бароково лице на двореца.

Интериорът на замъка предлага много интригуващи декорации и произведения на изкуството. В западното крило може да се види неокласическия театър, който датира от 1796-1797 година. Театърната зала е изградена изцяло от дърво, като може да побере до 150 зрители в общо деветте ложи и приземния етаж. Всичко в тази зала на Литомишъл е оригинално – от рисуваните декорации, до орнаментиката на ложите.

В Литомишъл могат да се разгледат още ренесансови помещения, обзаведени в неокласически стил през 18 век. В другите две крила на двореца салоните и стаите са в същото стилово съчетание. Много от отделните части на замъка са строени през различни векове. Днес една от най-интригуващите пристройки е пивоварната, която се намира на юг от първия вътрешен двор на Литомишъл.

Комплексът на замъка Литомишъл е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 1999 г. В миналото Литомишил е значителен религиозен център. Именно в него през 1344 г. е създадена втората епископия в Чехия, макар и да престава да съществуват по време на Хуситските войни.

Граматическо училище на Литомишъл е с голямо значение за държавата през 19 век. През 1994 г. в замъка Литомишъл се състои срещата на седемте президенти от Централна Европа, което е причина за незабавно изготвяне на план за възстановяването на многобройните сгради, който днес очароват с фасадите и интериора си.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати