Замъкът Блоа

10.11.2010

Замъкът Блоа (Blois Castle) гордо доминира над река Лоара (Loire Valley Castles), която преминава през едноименното градче в северно централната част на Франция. Освен, че Блоа е един от най-престижните паметници на Възраждането във Франция, той също така е отличен образец за развитието на френската архитектура от Средновековието до 17-ти век.

Първото укрепление на мястото на днешния дворец датира още от единадесети век. По това време умето на граф Тибо е основното, което се свързва с властта в района на Тибау, а неговата фамилия властва в тази част на Франция до 1230 г.

Blois Castle

Тогава графът превръща Блоа в най-важния град в региона, като изгражда и укрепление, за да го защити. Около първият дворец е еимало независимо ограждение, което следвало линията на носа, върху който е построен Блоа . И до днес останки от тази ограда могат да се видят.

По-късно на мястото на старата крепост крал Луи XII (1498-1515) и съпругата му Ана Бретанска (1491-1514) започват изграждането на огромен и пищен ренесансов дворец. В духа на френските и готическите традиции в камъните тогава били оставени символите и инициалите на собствениците на Блоа – кралският маркер се изобразявал с цветове от лилия, а на кралицата – с петна от хермелин.

Днес в Блоа се намира прочутата кралска резиденция, в която е погребана Катерина Медичи. Всяка сряда там се провежда вечерен спектакъл за англоговорящите гости на града. Част от забележителностите на Блоа са вдълбаният в скалите водопровод от времето на Римската империя с дължина от 529 м. , църквата "св. Ломера", епископския дворец и множество приказни замъци от 16 в. като двореца на херцог Гиза, замъкът Шомон-сюр-Лоар, в който се провежда всяка година от средата на юни до средата на октомври Международният градински фестивал.

Особено атрактивна е спалнята на Катерина Медичи, починала в нея. Тя впечатлява с уникални и невероятно карасиви фрески , както и с автентичната си мебелировка. Замъкът в Блоа е известен доста заради поетическите конкурси, организирани от херцога Шарл д'Орлеан (1394-1465), също поет. В архивите му се пазят голям брой ръкописи от различни автори.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати