Замъкът Шенонсо

20.12.2010
Шенонсо

Историческото и архитектурното богатство, което е събрала долината по течението на река Лоара , е една от съкровищниците на Франция. Повече от 200-те големи и по-малки дворци, както и благороднически жилища са фундаментална част от ореола на френското културно наследство. Сред живописната природа на тази централна френска част са перлите в короната на благородническите дворци - Шенонсо (Chenonceau Castle), Амбоаз (Amboise), Блoа (Blois Castle), Виландри, Юсе (Usse Castle).

Един от най-елегантните замъци на Франция беспорно е Шенонсо. Той остава леко встрани от Лоара, на устието, където река Шер се влива в голямата река. Този изящен и романтичен дворец е издигнат на мястото на старата мелница на река Шер, която функционирала тук доста преди първите писменни сведения за замъка през 11 век. Сегашното имение е проектирано от френския архитект от епохата на Възраждането Филибер Делорме.

През 1515 г. Томас Бойер, събирач на данъци за хазната от времето на крал Франсис I започва строежа на замъка Шенонсо . Замъкът остава незавършен до неговата смърт и в последствие е довършен от съпругата и сина му.

Шенонсо е построен направо във водите на Шер, които красиво отразяват блестящата архитектура на замъка. С другия бряг го свързва мост, а от двете страни е обиколен с ров. Входът за него е 8 евро. Още в началото попадаш в прегръдката на тунел от дъхави платани, вплели се във венец над чакълестата алея.

Шенонсо е известен още като "женския" замък, защото в него се преплитат съдбите на няколко жени, сред които четири кралици. Първата, заела се с възстановяването на стария дворец, купен през 1512 г. от нейния съпруг - финансиста Томас Бойе, е Катрин Бойе.

През 1547 г. крал Хенри II го подарява на своята любовница Диана дьо Поатие, която превръща замъка в гнездо на любовта. Тя огражда градините с диги, за да ги предпази от преливането на реката, и построява моста, свързващ замъка с другия бряг на Шер. След смъртта на краля обаче съпругата му Катерина Медичи изгонила Диана и продължила да господства, като върнала Шенонсо във владенията, принадлежащи на короната.

Тя построила двуетажната галерия, използвана и за бална зала, на моста между двата бряга на Шер. В част от стаите настанила своя "хвърковат ескадрон" от млади момичета, които обучавала в изкуството на ухажването, за да съблазняват гостуващи тук високопоставени особи и да изкопчват от тях важни тайни.

Chenonceau

Трайни следи в интериора на Шенонсо оставя пак крал Франсоа I, особено неговата спалня и дългите светли галерии, издигнати върху сводовете на моста.

Шенонсо се отличава от повечето дворци във Франция, защото той притежава отлично запазени кухни, които не могат да се видят на много места в автентичен вид. В месарницата може да се видят окачени по стените огромни сатъри, а хлебарницата с извадените от пещта лопати е също доста интересна. Трапезарията, която е за прислугата има опияняващ аромат, защото от тавана й висят китки сушени билки.

От красотата на този дворец е черпил вдъхновение и Жан-Жак Русо за своите философски и поетични трудове. Ако искате да посетите днес Шенонсо ще ви се наложи да платите входна такса от 8 евро. Някогашната мелница сега е преобразувана в сувенирен магазин. Сега Шенонсо е собственост на фамилия Мение.

3.9
Общо 13 гласували
5 4
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати