Археологическият резерват Сан Агустин

26.02.2010

Археологическият резерват Сан Аугустин (San Augustin Colombia) е уникална археологическа съкровищница, в която са се съхранили останките на различни племенни групи, още преди идаването тук на инките. Този паметник на световното културно наследство е под закрилата на ЮНЕСКО, защото е наситен с произведения на изкуството от Предколумбовата епоха.

Географското разположение на резервата е на 3 км от градчето Сан Агустин в Колумбия, като е част от провинция Уила (Huila). Най-удобният транспорт до тук е сухоземният. Автобуси до Националния парк има редовно от столицата Богота, която е на 9 часа път и от град Попаян, откъдето се пътува с два часа по-малко.

Археологическият резерват Сан Агустин

За да разгледате всички археологически паметници, които са пръснати из целия район на резервата най-удачният вариант е пешеходния туризъм. Площта на парка е около 800 кв. км. и се смята за най-големият подобен исторически район в Южна Америка. Разбира се за желаещите има осигурени малки автобусчета. Освен това има вариант да си вземете кон под наем.

Частните минибусчета откарват посетителите направо до най-голямата атракция на Сан Агустин. Аквапаркът (Parque Arqueologico) включва в състава си няколко древни гробници, много статуи и малък музей.

В територията на целия природен комплекс са съхранени около 500 статуи, гробници и рисунки върху камъни, разположени на групи от двете страни на клисурата на Рио Мадалена. Някои от скулптурите претворяват митологични и реални същества, хора, богове. Други са с лица на на животни. Има статуи на ягуар, жаби, орли, змии, маймуни и др.

Ягуарът е бил свещено животно в местните племена. Смята се, че вождът или шаманът на групата е можел да се превръща в дивия звяр, за да пази хармонията между хората и природата. Като цяло скулптурите на животните свидетелстват, че основна за древните племена е била концепцията по преобразяването.

Повечето от каменните скулптури са били открити при разкопките от 30-те години на миналия век. Когато са били намерени по тях все още са се били запазили оригиналните бои, с които са били оцветени – жълто, червено и синьо.

Ако посетите резервата не пропускайте да опитате някои от местните напитки. Тук е изключително популярно пиенето на кафе. Тукашните жители предлагат една доста екзотична алкохолна напитка, която се казва Chicha guarapo, чиято рецепта е останала още от древните аборигени.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати