Нийст Пойнт

08.01.2011
Нийст Пойнт

Нийст Пойнт (Neist Point) е малък полуостров, намиращ се на красивия остров Скай – най-големият от островите в западната част на Шотландия. Нийст Пойн е един от най-популярните маршрути сред посетителите на острова, защото крайната цел представлява гледка, която не може да се види на много места по света – скалист нос, навлизащ навътре в морето, доминиран от един очарователен фар, който като страж охранява дивната природа наоколо.

Нийст Пойнт е най-западната точка на остров Скай. От тук се открива обстойна и красива гледка към Лунния залив (Moonen Bay), скалния масив известен като Waterstein Head (296 метра), към Западните острови (Western Isles) и мястото, познато като Минч (Minch). Тук освен познатите шотландски овце, могат да се видят с малко повечко късмет тюлени, китове и делфини, а районът е добре познат на орнитолозите, като отлично място за наблюдение на птици.

Най-лесно до нос Нийст Пойнт може да се стигне по пътя от Дънвегън (Dunvegan), който е най-близко разположеният град, по посока Millovaig. Преди да се достигне до Millovaig се свива по един малък път, обозначен с табели, който води до паркинг за коли. От паркинга пътят до Нийст Пойнт е пеша, като се слиза по едни издълбани в скалите стълби.

По стълбите се стига до фара, който доминира нос Нийст Пойнт. Тази сграда е издигната през 1909 г. и е напълно автоматизирани през 1990 година. Фарът е построен от компанията "Stevensons Lighthouse", а целият проект струва около £ 4350 в началото на миналия век. След автоматизацията на съоръжението някои части от фара са премахнати, а тръбата за мъгла, намираща се в предния ляв ъгъл вече не е в употреба.

Нийст Пойнт

Фарът на Нийст Пойнт достига височина от 62 фута, като стои на скала, намираща се на 142 фута над морското равнище. Любопитен факт е, че светлината, която се излъчва от фара се равнява на 480 000 свещи и може да се види на разстояние повече от 24 мили навътре в морето. Днес фарът на Нийст Пойнт не се управлява и е собственост на Northern Lighthouse Board.

Колкото и интересен да е самотният фар на Нийст Пойнт, той едва ли е най-голямата атракция тук. Безспорната забележителност в тази най-западна точка на остров Скай си остава вълнуващата природа, животните и морските птици. Нийст Пойнт е дом и на няколко необичайни и ендемични растения за този район, представляващи алпийски видове.

Лунният залив на Нийст Пойнт е едно добро място за риболов, където се срещат около 14 вида риба. Вълнуващата природа на Нийст Пойнт е била използвана като естествен декор във филма с Емили Уотсън “Breaking The Waves” (1996 година).

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати