Виенската опера

06.03.2013
Виенската опера

Виенската опера е старинна сграда в центъра на Виена, която е построена през средата на деветнадесети век. Виенската опера е един от символите на виенското изкуство и е една от първите сгради, които са били възстановени от разрушенията на войните.

Сградата на Виенската опера е построена за осем години. Строежът й е започнал през 1861 година и е завършил през 1869 година. За строежа са използвани различни видове камъни, а интериорът е бил направен от различни видове мрамор.

Проектът на сградата е бил направен от архитектите Едуард ван дер Нюл (Eduard van der Nüll) и Август фон Зикардсбург (August von Sicardsburg). Те починали преди окончателното завършване на сградата на виенската опера.

Виенската опера, Австрия

Разкошната сграда, която впечатлява с огромните си размери, е направена в неоренесансов стил. Първата опера, която е гледана в сградата, е била любимата на жителите на Виена опера „Дон Жуан” от Моцарт. Сред посетителите бил и австрийският император Франц Йосиф.

Освен с красотата си сградата на операта е прочута и с пикантите интриги, които са се заформяли по коридорите й. Най-известните диригенти са напускали с гръм и трясък Виенската опера, след като не издържали борбата с жълтата преса и претенциозната публика.

Днес обаче жителите на Виена са влюбени в сградата на виенската опера, за разлика от първите години след построяването й. Тогавашните обитатели на града се се отнесли към новата сграда с неприязън и не са се въздържали от критика.

Виенската опера - детайл

Негативните коментари предизвикали неприятни последици – Ван дер Нюл не могъл да издържи на нападките и се самоубил, а фон Зикардсбург починал от инфаркт.

Днес Виенската опера е сграда, известна в цял свят. Тук пеят най-добрите певци и дирижират най-добрите диригенти. Веднъж в годината сцената на Виенската опера се превръща за една нощ в бална зала. Тогава се организира прочутия в цял свят виенски оперен бал.

В присъствието на президента на Австрия, който е почетен президент на бала, над сто двойки откриват виенския оперен бал, като по този начин напомнят за очарованието на времето, когато баловете са били често явление.

Интериор на Виенската опера

Бомбардировките през 1945 година са сринали сградата. Оцелели само парадното стълбище, едно от фоайетата и един чаен салон. Били унищожени декорите за над сто опери и над сто хиляди сценични костюми.

Обмисляли се различни варианти за възстановяването на сградата, сред които бил и вариантът тя да се построи наново в съвършено нов вид. Накрая било взето решението тя да бъде построена във вида, в който била вече известна на жителите на Виена.

В периода между 1948 и 1956 година протичали възстановителните работи. Била направена опера, която била същата като старата сграда, но в същото време се добавили редица нови елементи, които били характерни за архитектурата от петдесетте години на двадесети век.

През 1955 година била поставена операта Фиделио от Бетовен, с което се открила новата сграда. Един от най-известните диригенти в света - Херберт фон Караян (Herbert von Karajan) е успял да направи така, че да се сключат договори с италиански опери, за да се появяват италиански певци на сцената на Виенската опера и виенски певци да гостуват в Италия.

4.4
Общо гласували: 5
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати