Двореца Терем в Москва

05.03.2013
Дворецът Терем в Москва

Дворецът Терем (Terem) се намира в Москва, и по-точно – в московския Кремъл (Kremlin). Терем е дума, с която руснаците (Russians) са наричали горната част на древноруските дворци.

Дворецът Терем в Москва представлява разкошен паметник на архитектурата от седемнадесети век. Той е бил построен през 1635 година специално за руския цар Михаил. За основа на сградата е послужила северната част на дворец, построен през петнадесети век. Дворецът Терем се е издигал на пет етажа, което е било истински архитектурен разкош за онова време.

Дворецa Терем

Дворецът Терем е построен в стила на руската архитектура, като представлява образец на националния колорит. Това се изразява в резбата върху бял камък и в цялостния вид на двореца. Той представлява красива червена сграда, украсена с бял камък.

До най-горния етаж на двореца, който се разполага върху първия и е доста по-малък по площ, се намира красива кула. За разлика от общия колорит на двореца, тя е жълто-зелена на цвят. Покривът на сградата е в бяло и червено и я прави много атрактивна.

Помещенията на дворец Терем са горе-долу идентични по площ. Всяко от помещенията е с три прозореца. Всяко едно от помещенията е имало специфична функция. В една от тях са се събирали благородниците, които са очаквали тържественото появяване на руския цар.

Терем в Москва

В голямата гостна стая царят е седял заедно с представителите на търговци и на руския елит. В нея владетелят е приемал гости от чужбина.

Едно от помещенията е известно като царския кабинет. В него са били допускани само най-близките до владетеля хора, които можели да му изкажат своите почитания в тази стая. Този кабинет е украсен със златни орнаменти на червен фон. В кабинета на царя е имало разкошен килим, който е бил бродиран лично от дъщерите му.

Дворецът Терем в Москва

В кабинета и до днес се е запазило царското кресло, изцяло тапицирано с кадифе. От средния прозорец на царския кабинет всеки ден се спускала кутия, където хората можели да пуснат своите писма до царя. Сред народа тази кутия била известна като дългата кутия, тъй като писмата не били отваряни в продължение на дълго време.

В дворец Терем едно от помещенията се е използвало за спалня на владетеля. Тя е била с дървено легло, украсено с орнаменти и с балдахин с пердета от китайска коприна. От спалнята директно се влизало в стаята за молитви, където царят се молел сутрин и вечер.

В двореца имало и трапезария, чиито стени са били богато украсени с фрески на светии. Спалните на жените от царското семейство не са се запазили до днешни дни. В първоначалния си вид дворец Терем е имал помещения както за жените и дъщерите на царя, така и за неговите деца.

Вместо стъкла прозорците на всички помещения имали седеф. След това седефът е бил заменен с красиви цветни стъкла. Голяма част от орнаментите в стаите били позлатени и всички, които идвали в двореца, се учудвали от разкоша на помещенията. Първоначалният интериор на помещенията не се е запазил, затова е бил възстановен в стила на седемнадесети век.

Дворецът Терем в днешно време изпълнява функцията на резиденция на президента на Руската федерация.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати