Бахайски градини

18.03.2013
Бахайски Градини

Бахайските градини (Haifa's Baha'i Gardens)се намират в Хайфа, Североизточен Израел. Разположени са в подножието на планината Кармел. Освен със своята неизмерима красота, те изненадват всеки и с това, че върху една пустинна земя от камъни и пясък може да се постигне такава изключителна подредба на различни видове цветя и дървета, които напомнят на пъстър цветен килим.

Хайфа е третият по големина град в Израел и е известен като седалище на бахайците, които са признати почитатели на красивото и хармоничното във всичките му форми. Това се вижда прекрасно в създадените от тях Бахайски градини, чиято красота може да покори всеки човек и да го накара да стане горещ привърженик на бахайската идеология.

Бахайски Градини в Израел

Работата по Бахайски градини започва през 1987 г. Тя е по проект на известния архитект Фариборс, който става прочут с Храма на Лотоса в Ню Делхи, Индия. Освен, че планира и проектира работните дейности, той следи неуморно и дали се спазват всички предписания. Бахайските градини са тържествено открити през май 2001 г. и оттогава насам посрещат огромен поток от хиляди поклонници и туристи от цял свят.

Бахайските градини са съобразени с двата основни бахайски закона: "С всяка своя мисъл и действие трябва да създаваш само хармония" и "Всеки ден трябва да твориш нещо съвършено и да се стремиш към красота".

Спазвайки изцяло тези важни и неотменни закони, Бахайски градини разкриват една величествена гледка, която кара посетителите да ги сравняват с градините на Версай или Висящите градини на Вавилон. Именно заради своята божествена красота, това място става известно като “Свещената Божия планина”.

Бахайските градини са разположени на 18 тераси, до които се достига след изкачването на 1000 стъпала. Целият цветен килим, напомнящ на японското изкуство "икебана" е разстлан сред множество арки, мраморни парапети, статуи и красиви фонтани. Има места, определени за почивка, тъй като великолепните градини се простират на повече от километър по склона на планината Кармел. Беседките за почивка са разположени сред спокойните, покрити с бели камъчета, алеи.

Бахайски Градини Гледка

Освен на аранжирането на цветните лехи и на алеите с бели бордюри, особено внимание се отделя и на водните съоръжения. Навсякъде са разположени малки и големи фонтани или са прокарани миниатюрни реки с течаща в тях бистра вода. Тя заема важно място в целия храмов градински комплекс, тъй като се смята за свещена живителна сила.

В края на Бахайски градини се намира духовният и административен център на бахайската вяра, както и гробниците на основателите й - Баб и Бахаулла. Те обаче не са отворени за поклонници и посетители, за да не се нарушава вечният им покой.

На най-горното място, на пътека с формата на арка, се намира Световният дом на справедливостта, а в близост до него е разположен Международният управителен съвет на бахайската вяра. През 2001 г. отварят врати и сградата на Международния учебен център и Центъра за изучаване на бахайските писания.

Мащабният проект, включващ Бахайски градини и административните сгради на бахайските поклонници, възлиза на 250 милиона щатски долара, но всеки посетител ги оправдава напълно тази инвестиция. Идеите за хармония, единство и мир остават увековечени сред цветните тераси на Бахайски градини.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати