Изгубените градини на Хелиган

16.05.2013

Изгубените градини на Хелиган се намират в Корнуол, Англия. Разположени са в близост до рибарското селище Мевагиси. Те са създадени от Херни Хокинс Тремейн като част от имението на семейство Хелиган, но в продължение на дълги години са били занемарени. Днешната си слава дължат на продуцента Тим Смит, който им вдъхва нов живот през 1995 г. и днес те са превърнати в една от най-красивите и посещавани ботанически градини на Острова.

Изгубените градини на Хелиган

Основател на градините е преподобният Хенри Хокин Тремейн през 18 в. Разположени в частния имот на семейство Хелиган, градините са поддържани с всеобщи усилия. За това допринася особено много мекият климат на Корнуол и те бързо се превръщат в невероятен зелен парк. Разделени са на тематични секции, както е характерно за градините през този период.

Изгубените градини на Хелиган са дом на голям брой декоративни дръвчета, най-различни цветя и тропическа растителност, а една част от него е превърната в италианска градина. Той придобива огромна слава сред жителите на Корнуол, които продължават да му се радват до началото на Първата Световна война. По време на нея и в следвоенният период голяма част от населението на Англия изпада в нищета.

Семейство Хелиган също били засегнати, а и не намерили подходящи градинари, които да обръщат нужното внимание на огромния парк. Постепенно градините обрасват в бурени, голяма част от растенията умират и целият парк се превръща в пущинак. Местните жители започват да го наричат Омагьосаната гора и дълго време вярват, че в него живеят странни и митични същества.

През 1987 г. в Корнуол се заселва Тим Смит, който е холандец по рождение и професионален музикант и шоумен по професия. Случайно разхождайки се из околностите, той зърва изоставените викториански градини и веднага решава да ги възстанови. Оттук тръгва световноизвестният проект "Рай", който възлиза на стойност от 130 мнл. евро.

Идеята на Тим Смит е да се възстанови целият парк, и той наистина успява в рамките на пет години да проектира и да построи един невероятен център за изследване на биологичното разнообразие.

Целият процес по реконструкцията на Изгубените градини на Хелиган е заснет в няколко последователни серии, които са предназначени за Channel 4. След финализирането на мащабния проект уникалният парк донася приходи на община Корнуол над 2 000 000 евро само за седем години.

По това време голям брой зрители на Channel 4 следели с интерес как ще бъде възстановен облика на Изгубените градини на Хелиган като се спазват старинните методи за отглеждане на всичките видове растения. През 1994 г. обаче Тим Скот, явно вече отегчен от това си начинание, решава да се впусне в по-рисковани действия.

Изгубените градини на Хелиган, Англия

Замисълът му е да създаде огромна оранжерия с всякакви екзотични цветя, за които се предполага, че не могат да виреят сред климатичните условия на Великобиртания. Той събира невероятен екип от учени, биолози и ботаници и подкрепян от всички политици на графство Корнуол успява да сътвори истинско чудо. Проектът е наречен "Проект Едем" и изоставената каолинова кариера, намираща се в имотите на Халиган, се превръща в уникално биоразнообразие, което впечатлява най-много с тропическите си растения.

Изградени са безброй пътечки, площадки и множество езерца, които са заобиколени от дървета и храсти. Идеята на целия замисъл от страна на Тим Смит е хората да се научат да разбират света, в който живеят, както и разглеждайки уникалните Изгубените градини на Хелиган да се вдъхновяват и да откриват своите творчески страни.

Днес Корнуол е погълнат от този невероятно успешен проект, който само през първата година откакто е отворен за посетители е приел над 2 млн. гости. Често е наричан "осмото чудо на света", защото целият район става подвластен на огромен икономически подем само заради един частен проект.

Около новият комплекс са изградени множество хотели, магазини и заведения, които предлагат своите удобства на тълпите от туристи, идващи да посетят една от най-внушителните ботанически градини във Великобритания.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати