Плаващи градини на Кашмир

30.05.2013
Езерото Дал

Плаващите градини на Кашмир (Floating Gardens of Kashmir) се намират на езерото Дал в Кашмир. Това са късове обработваеми земни площи, разположени в плитчините на езерото, които са в процес на непрекъснато напояване. Макар и не толкова популярни в Европа заради своята красота плаващите градини на Кашмир са призната туристическа атракция, особено за хората от Далечния Изток.

Кашмир се намира в Хималаите и носи името си откакто е било независимо княжество. Днес териториите му си оспорват Индия, Пакистан и Китай.

Разположени в езерото Дал, плаващите градини на Кашмир са известни като "Рад". Те са сред най-странните природни явления, макар и да съществуват благодарение на намесата на човешка ръка.

Плаващите градини на Кашмир представляват сплетени клонки от корени и кълнове, приличащи на рогозки, които се посипват със земя. Те са отделени от дъното на езерото и изглеждат като салове във водата, но са изтеглени и закотвени на удобни и достъпни места, до които лесно може да се стигне с лодка. Бонусът за отглеждащите ги е, че няма защо да се притесняват за поливането им, тъй като се напояват непрекъснато.

Реколтата, получена на тези салове, е наистина изумително богата. Отглеждат се много добре домати, краставици, тикви, боб, дини и какво ли още не. Ако се гледа отгоре наистина изглежда, че тези зеленчукови градини сякаш плават. До някои от тях може да се стигне и по пътеките, които се намират в източната част на езеро Дал.

Най-често саловете се правят като върху основата им се насипва микс от почва и оборски тор и в него се засаждат самите зеленчуци. За основа на сала най-често служи водния зюмбюл, който е широко разпространен в тези земи. Така след приключване на сезона, сала се оставя да изгние и се използва за наторяване.

Идеята за тези уникални съоръжения е взаимствана от ацтеките, които са отглеждали своите зеленчукови градини сред каналите на езеро Тескоко. Те не са разполагали с достатъчно обработваема земя и са прибегнали до този хитър метод, който освен всичко друго им спестява и много усилия.

Плаващи градини на Кашмир

Във водите на езерото често се виждат и бурените, които поникват около отглежданите култури. Те се изваждат, за да останат водите чисти и се премества на отдалечено място, където се оставят докато изгният съвсем, след което се превръщат в чудесна съставка за наторяване.

Освен със своите природни красоти, невероятни пейзажи, плаващите градини на Кашмир и езеро Дал, смятано за "Бижуто в короната на Кашмир", регионът е известен и с още две неща. Тук се произвежда най-висококачествения и скъп шафран и за първи път е започнало отглеждането на специалната порода коза, от която произлиза материята кашмир, известен по цял свят като символ на комфорт и лукс.

Смята се, че основател на кашмирената индустрия е владетелят на Кашмир Заин-ул-Абидин (15 в.), който наема тъкачи от Туркестан, за да обработват ценния материал. Факт е обаче, че има източници, според които още през 3 в. пр. Хр. от вълната на хималайските кози са се изработвали шалове. Материята е изключително ценена и до днес.

За сравнение за един женски пуловер са необходими около 10 унции кашмир, а една коза произвежда целогодишно между 3 и 8 унции. Това оскъпява допълнително материалът, който заради специфичните си качества се смята за символ на богатство и лукс.

Навремето, особено през 80-те години Кашмир е бил изключително популярна туристическа дестинация. Годишно е посещаван от половин милион чужденци, сред които Нелсън Рокфор, Джордж Харисън и Джоан Фонтейн. След започването на размириците, свързани с оспорването на територията на Кашмир, мястото губи своята популярност.

Днес шансовете за възраждане на туризма зависят най-вече от решаването на тези политически конфликти, тъй като Кашмир няма нужда от реклама за своите дадености. Езерото Дал все още е прекрасно място за туризъм и отдих, а плаващите градини на Кашмир са си на мястото и са една наистина нестандартна атракция за всеки посетител на региона.

Огромен е обаче и екологичният проблем на езерото Дал - замърсяването на водата застрашава съществуването на езерото във вида, в който е познато досега.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати