Крепостта Суоменлина до Хелзинки

29.04.2013
Островна Крепост Суоменлина

Островната крепост Суоменлина (Suomenlinna) е най-голямата островна крепост в Скандинавия и днес е част от Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.

Финландия е била в продължение на векове владение на Швеция и на Русия, поради което голяма част от архитектурното й наследство е завещано или от шведите, или от руснаците. Типичен пример за това е и невероятната крепост Суоменлина.

Днес Финландия, страната с най-много езера, е често посещавана от туристи, като най-много от тях тръгват за нейната столица - Хелзинки. В нея се намират много и най-различни забележителности, но най-посещаваната е една необикновена крепост, която е разположена само на около 5 км. от Хелзинки.

Суоменлина

Суоменлина е построена между 1748 г. и 1772 г. от шведите, които са искали тя да пази главния им град от руснаците. За целта е назначен за главен архитект Аугустин Еренсверд, който съумява по перфектен начин да използва най-съвременните достъпни материали за онова време.

Той работи на масивното укрепление до смъртта си, а след настъпването й, е погребан тук. И днес масивното съоръжение защитава финландския бряг и осигурява сигурност на хелзингските бюргери и търговци, като позволява на града да се развива.

Величествената морска крепост се простира върху шест острова, които са свързани помежду си с мостове. В нея се намират около 200 сгради, повечето от които датират от 18 в. До започването на 19 в. Суоменлина е населявана от повече хора отколкото столицата Хелзинки. Днес на Суоменлийските острови все още живеят около 900 души.

Според историците Суоменлина е най-добре укрепената крепост за времето си. В нея са изложени запазените по време на Кримската война оръжия. Има множество интересни експонати, като катакомби, стари укрепления и чугунени оръдия. Самата крепост изглежда като град-музей, тъй като в нея са разположени много отделни културни центрове.

Крепост Суоменлина

По време на Кримската война, както и по време на Втората Световна война, крепостта търпи доста поражения, но успява бързо да се съвземе и днес блести със същия блясък, с който е блестяла през края на 17 в. През периода 1914-1919 г. са добавени много нови части и помещения и тя е използвана за затвор.

Суоменлина, която често е наричана "Гибралтар на севера" е била превзета от руснаците през 1818 г. Тъй като Финландия не получава подкрепа от никоя европейска държава тя е превзета напълно.

Като основна туристическа атракция на Хелзинки, Суоменлина е посещавана около 700 000 туристи годишно. Хората идват, за да се насладят на облите дворове на двореца, на морето и на откритите площи. Те са особено подходящи за пикник, за разходки, за плуване, риболов и други водни спортове.

Можете да се наслаждавате на отпътуващите за Естония и Санкт Петербург фериботи. За посетителите на крепостта има културно-информационен център, много кафенета, ресторанти, галерии и музеи. Сред най-посещаваните е музеят на куклите. Има организирани разходки в замъка, а входът към самата крепост е свободен.

Най-добрият сезон да посетите тази невероятно красива и впечатляваща крепост безспорно е през лятото. Климатът на Финландия е доста суров и най-подходящи са месеците от май до септември.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати