Находища на пещерни рисунки в окръг Кондоа

11.09.2013
пещерни рисунки в окръг Кондоа

Не са много хората, които са чували, че праисторическото скално изкуство изобилства в Африка. Типичен пример за това е Танзания, в която според много археолози и ценители на изобразителното изкуство се намират едни от най-красивите пещерни рисунки. По-голямата част от картините са открити в окръг Кондоа, регион Додона. Те представляват цял комплекс от скални и пещерни рисунки, някои които са на внушителната възраст от 3000 години.

Повечето от тях са рисувани върху впечатляващи скални масиви и скалисти склонове с изглед към долината. Въпреки драматичния пейзаж те са сравнително лесно достъпни и са посещавани всяка година от все повече туристи от цял свят. Заради значимостта си са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Находищата на пещерни рисунки в окръг Кондоа (Kondoa Rock Art Sites).

Танзания е международно призната за своята предистория. На територията й са открити останки от човешки предци в дефилето Олдувай, намерени са рекорден брой от скелети на динозаври и са опазени редица скални рисунки на завидна възраст. Особено впечатлителни са тези в Кондоа, тъй като голяма част от тях са на възрат между 1500-3000 години. Има и такива, които са на около 150-години и макар че нямат чак такава историческа стойност, те са в изключително добре запазен вид.

Не е ясен точният брой на скалните рисунки в Кондоа, тъй като непрекъснато се откриват нови и нови изрисувани пещери. Броят им отговаря на доста разтегливата цифра от 150 до 450. Предлагат се различни организирани маршрути с екскурзовод, от който ще научите допълнителна информация за откриването им, възрастта им и тълкуването на различните сцени, които са изобразени на тях. Ако искате да ги разгледате на индивидуална разходка е добре да си закупите пътеводител в туристическото бюро, разположено на главния път за Коло.

Изненадващо е, че на скалните рисунки на Кондоа е обърнато малко внимание и в продължение на десетилетия те са описвани подробно само в кратки публикации на различни учени. Най-голяма известност получават след публикуването на книга, намписана от Мери Лики, която освен че подробно описва ценните находки включва и красиви илюстрации. Тази книга е дала значителен тласък за насърчаване на обществената осведоменост за това безценно наследство на африканската държава Танзания.

За съжаление голяма част от оригиналните рисунки, които могат да се видят на илюстрациите към книгата, написана от Мери Лики през 50-те години на миналия век, могат да се видят. Поради дългогодишното пренебрегване на този обект много от тях са силно увредени или напълно липсват.

Изображенията, които са се запазили с времето обаче наистина ще Ви впечатлят. Представени са хора, животни и техните действия по изключително образен начин. Според Мери Лики скалното изкуство на Африка е "най-богатото разнообразие от скално изкуство навсякъде по земята".

Можете да посетите Танзания и да разгледате нейните богатства по всяко време на годината. Имайте предвид, че времето е най-топло през ноември-февруари, а през май-април е дъждовния сезон, характеризиращ се с дълги и проливни дъждове.

снимка: obrianharry.com

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати