Столиците и гробниците на древното кралство Когурьо

03.10.2013
Столиците и гробниците на древното кралство Когурьо

На териториите на Северна Корея и Китай се намират 63 уникални гробници, останали от времето на раннофеодалната държава Когурьо. Намират се в градовете Пхенян и Нампхо и са единственият спомен, запазил се от Когурьо, държава която през периода 5-7 в. е сред най-силните в Североизточен Китай и на Корейския полуостров. Заради значимостта на гробниците в световен мащаб, те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Всяка година те са посещавани от хиляди туристи, любители на древните светове.

В началото на новата ера на тукашните територии се образуват три кралства: Когурьо, Паекче и Древна Силла. В случая интерес представлява първото кралство. То възниква в резултат на разпадането на първобитните общини. Според легенда през 37 г. пр. н. е. от север идва Чумон, който създава новото кралство.

По това време има пет когурьоски общини, в които се допускат представители на родово племенната аристокрация на родово племенните племена. По този начин се цели избягването на размирици. Кралството функционира на принципа на родовата организация и според повечето историци в него съществува йерархия като форма на политически отношения.

Най-заплетени са отношенията на Когурьо с късен Хан. Редуват се периоди на мир и войни, но целият 2 в. Когурьо е победител в битките за власт и надмощие. През 3 в. има сериозна опасност от завземането на Когурьо от Уей и Сян Би- номади от рода Муюн. По-сериозен противник се оказват вторите. Те създават китайското царство Йен, което по-късно става известно като първото царство, в което е въведена частната собственост.

За известно време те завладяват Когурьо и успяват да разрушат столицата му. Едва през 385 г. кралството успява да се съвземе и заедно с 40 000-ната си армия успява да надделее над Сян Би. По-късно кралството се измества на юг към Пекче.

С появата на конфуцианството и будизмът различните племена бързо заменят древните си вярвания с по-нови. Особено значение в развитието на Когурьо изиграва конфуцианството. Някъде в средата на 7 в. империите се обединяват в първата общокорейска империя Велика Сила, която по-късно се разпада. Дотогава Когурьо е играла изключително значима роля за развитието на китайската и корейската култура.

гробниците на древното кралство Когурьо

Това, което е останало съхранено от кралство Когурьо, са гробниците, намиращи се на територията на Китай и Северна Корея. От тях се черпи ценна информация за културата на този древен народ, който е повлиял значително за развитието на цял Източна Азия, включително и на Япония.

Открити са над 10 000 гробници на Когурьо, като в някои от тях ясно се виждат стенописи, свидетелстващи за ежедневния бит на този народ. Според историците комплексът, който вече е част от световното наследство е използван за погребване на владетелите и на членове на управляващото семейство.

Можете да посетите гробниците на Когурьо по всяко време на годината, но и за Китай, и за Северна Корея препоръчителни за посещение са месеците април и май и септември и октомври.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати