Национален автономен университет на Мексико

16.11.2013
Национален автономен университет на Мексико

Националния автономен университет на Мексико (Universidad Nacional Autónoma de México), разположен в Мексико сити и известен по цял свят със своето съкращение УНАМ, е един от най-престижните университети на цяла Америка. Той е най-големият университет на континента, а неговият главен корпус, известен като Университетския град, е включен заради значимостта си в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Инициатор за основаването на университета е отец Фра Бартоломе де ла Касас, който иска в Мексико да има учебно заведение "за да се даде на местните покорени племена достъп до по-високата Испанска култура". През 1551 г. мечтата му се сбъдва. Зад катедралата в града, в масивна постройка, официално е открит УНАМ. През следващия век към основата постройка, се прибавят още няколко допълнителни сгради и постепенно университетът се разраства, а влиянието му придобива измерения далеч извън границите на страната.

Първите постройки са изградени изцяло в стил барок, но в края на 18 в. са ремоделирани в модерния за времето неокласически стил. Когато започва войната за независимостта на Мексико цялата държава, включително и университета, започват да западат. През 1865 г. е официално закрит от император Максимилиян и едва през 1910 г. се ражда за нов живот.

Националният автономен университет на Мексико може да се похвали с много от своите възпитаници. През него са минали много известни личности, сред които повечето от съвременните мексикански президенти и много бизнесмени от цял свят. Гордее се със своите три Нобелови лауреати, както и с над 305 000 студенти, учещи в различни специалности и дисциплини. Нобелов лауреат за мир получава Алфонсо Гарсия Роблес, за химия - Марио Молина и за литература - Октавио Пас. Всички те са възпитаници на УНАМ.

На площта на парка, където е разположен Националният автономен университет, има многобройни библиотеки, културни центрове и зали за занимания. Самият университет, който е изцяло държавен, е основан през 1551 г., а през 1910 г. е открит отново по западно-европейски модел, което го превръща в алтернатива на католическия Кралски и папски университет на Мексико. УНАМ е включен в списъка на 200-те най-добри университети по света и в него се провеждат над 50% от научните разработки и изследвания, течащи в страната. Разполага с клонове, обсерватории и научни институти, пръснати в различни краища на страната.

Гербът на университета е дело на Хосе Васконселос, който през 1920 г. е избран за ректор. Изобразени са орел и кондор, облегнати на картата на Латинска Америка, от северната граница на Мексико до Огнена земя, а девизът гласи "Духът ще говори за моята раса."

автономен университет на Мексико

През 2010 г фондация Л`Ореал и ЮНЕСКО обявяват пет лауреата-жени, по един от всеки континент. Те са оценявани за качеството на научните им проучвания и силата на отдадеността им с цел промяната на света като едно по-добро място за живот. За Южна Америка е избрана Професор Алехандра Браво, професор в Института по биотехнология на Националния автономен университет на Мексико. Наградата й се дължи на приноса й по темата "За проучването на механизма на бактериалния токсин, който действа като полезен за околната среда инсектицид".

Можете да посетите Мексико Сити и да разгледате сградите на Националния автономен университет по всяко време на годината, тъй като климатът тук не търпи резки промени. Не пропускайте да отделите специално внимание на северната стена на университетската библиотека, на която се намира най-големият стенопис в света, дело на О`Горман.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати