Панама Виехо и стар град на Панама

28.11.2013
Панама Виехо

Ако насочим поглед към западното полукълбо няма как вниманието ни да не се насочи към Панама Сити. Този огромен мегаполис е един от градовете, които най-драстично увеличават притока си на чуждестранни туристи. Главна причина за това са не огромните, порещи небето небостъргачи, лъскавите хотели и шикозни бутици, а онази част на града, която е запазила очарованието на колониалната си архитектура. Това са всъщност двата исторически квартала на Панама Сити - Панама Виехо и Каско Виехо.

Първият е бил старинното селище, което е създадено още през 1519 г., но два века по-късно е изоставено, а вторият е градът, създаден на негово място. Много по-късно започва строежът на небостъргачите и улиците се оказват недостатъчно широки, за да обслужват трафика, което налага изместването на бизнес центъра на града на друго място. Колониалните сгради, останали за спомен от испанските завоеватели, обаче си стоят на мястото и приветстват своите посетители и днес.

Това е причината старата част на днешния мегаполис Панама Сити да е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Археологически обект на Панама Виехо и стар град на Панама (Archaeological Site of Panamá Viejo and Historic District of Panamá).

През 1519 г. по Тихоокеанското крайбрежие на Средна Америка е основан старинния град на Панама, известен като Панама Виехо, от испанския конкистадор Педриас Давила. Освен че това е най-старото европейско селище, разположено на Тихия океан в Америка, това е и мястото, от което Франциско Песаро тръгва на своя поход, завладявайки впоследствие Перу.

Градът, построен на базата на правоъгълна мрежа от улици и по подобие на европейските градове се превръща във важна изходна база, свързваща Испания с нейните нови владения. След като испанците стигат до Перу и откриват богатствата на инките те използват пристанището на Панама, за да могат по-бързо откарат съкровищата в родината си. През ргада са минали огромни количества от златни и сребърни премети, накити и съдове, открити в столицата на инките Куско.

За точната им стойност и днес се спори. Заграбвани са от испанците в Перу, натоварвани са на кораби, прекарвани са по суша и в Панама отново са натоварвани на кораби, за да поемат пътя към Испания. С разрастването на града и неговото значение, той бързо се превръща в апетитна хапка за чужди нашественици. Няколко пъти е нападан от карибски пирати, докато накрая през 1671 г. капитан Хенри Морган успява да го завладее.

По негова заповед той е бил запален и изпепелен, а повече от 1200 души намират смъртта си в развалините. През 1673 г. президентът Антонио Фернандес измества Панама на 10 километра от руините на предишния град и така се ражда селището, известно днес като Каско Виехо или Панама колониал. Много от камъните от опожарения град са използвани за изграждането на Каско Виехо, който е наричан от местното населениe Сан Фелипе.

стар град на Панама

Каско Вехио е уникален пример за съчетанието на испански, френски и ранно-американски стил. Този квартал, известен като историческата част на Панама, е успял да съхрани разположението на улиците си и голям брой жилища, които датират още от колониалния период.

Забележителностите тук са много, но задължително посетете паметника на френските предприемачи, които започнали строителството на Панамския канал, църквата Санто Доминго и църквата Сан Хосе, музея на Панамския канал, Националния театър, площада с Катедралата и Президентския дворец. Тук се намира и салон Боливар, в който Симон Боливар, прави опит да създаде панамерикански конгрес, което с случва над 1 век преди тези институции за започнат да съществуват.

Можете да посетите Панама по всяко време на годината, тъй като тук винаги е топло. През периода от март до септември често дневните температури стига до 35 градуса по Целзий, а нощните до 20 градуса. От септември до март и дневните, и нощните спадат с около 3-4 градуса. Заслужава си да посетите и двата старинни квартала на Панама Сити. Има различни туристически агенции, които организират турове с водач до по-интерсните забележителности в тях.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати