Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda)

27.05.2010
Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda)

Шведагон Пагода (Schwedagon Pogoda) е уникална позлатена постройка, която е будистки паметник, разположен в столицата на Мианмар – Янгон. Емблематичният за страната паметник се намира на запад от езерото Кандауджи (Kandawgyi Lake), като е изградена на извисяващият се над града връх Сингутара (Singuttara Hill). Това е и най-високата точка в Янгон, разположена на 51 м надморска височина.

Тази красива сграда е най-свещената будистка постройка в Мианмар, защото в нея се съхраняват мощите на четири Буди, както и осем косъма от главата на самия Буда. Според тукашната легенда, Шведагон Пагода е бил построен още преди 2500 г. Археологическите проучвания пък сочат, че ступата действително е построена някъде между 6 и 10-ти век от пр.н.е.

Въпросът кога точно е била издигната свещената сграда все още няма категоричен отговор, защото според аналите, останали от будистки монаси пък, тя е построена преди смъртта на Буда през 486 г. пр. н. е.

Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda)

За подземията на Шведагон Пагода също се носят легенди. Вярва се, че те са охранявани от постоянно въртящи се мечове и саби и че по някои от тях може да се стигне чак до Тайланд.

Самата позлатена постройка е със височина 98 м., а скъпоценният метал, използван за украсата е почти девет тона. По върха на ступата, която в основата се е с периметър 433 м, има богато орнаментирани скъпоценни камъни.

В Шведагона Пагода се влиза през 4 входа, като някои части са достъпни само за мъже и монаси. По средата на всяка от страните на сградата има построена още по една по-малка ступа, а около тях има около 64 миниатюрни ступи. На всеки ъгъл има изваяни сфинксове с по три лъвогрифона, които са митични същества на половина лъвове, на половина грифони. Извън ступата са построени 4 отделения, в които се намират фигурите на Буда. Тук вярващите поднасят жертвени дарове.

Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda)

За последен път Шведагон Пагода в Янгон (Yangon) е била реновирана през 1871 г. по време на управлението на крал Миндон. А според една друга легенда преди много векове сданието било построено от крал Окалапа само с една ръка.

4.1
Общо 12 гласували
5 4
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати