Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църквата Света Неделя

Църквата Света Неделя

Новак
122
Църквата Света Неделя в София

Църквата Света Неделя е един от най-популярните религиозни и културно-исторически паметници в българската столица.

Храмът се намира в центъра на София на едноименния площад Света Неделя. Свещеното място е религиозен и културен оазис в сърцето на столицата. Местните православни християни посещават храма за молитва и поклон, а чуждестранните туристи са привлечени от архитектурата, историята и внушителния облик на зданието.

Църквата Света София е катедрала на Софийската митрополия.

Храм Паметник Света Неделя

Историята на храма е наистина богата и много интересна.

Основите на църквата Света Неделя се полагат далече в миналото. Създава се през Средновековието върху останки от древния римски град Сердика. Предполага се, че православният храм е издигнат още през 10-ти век. Той е бил с каменна основа и дървена конструкция. От исторически записки на немски пътешественик става ясно, че храмът е съществувал в София и в този си вид и през 16-ти век.

Църквата е кръстена на Света Неделя – една от най-почитаните великомъченици от българите.

Впоследствие през XIX и първите десетилетия на XX век обаче софийската църква е преименувана на „Свети Крал“. Причина за промяната на името е фактът, че там са занесени останките от сръбския крал Стефан Урош II Милутин. И до днес неговите мощи се съхраняват в софийския храм.

В средата на XIX век на до тогава дървената постройка на църквата „Света Неделя“ се вдъхва нов живот. По предложение на Софийската митрополия започват да се събират дарения за новия строеж на православния храм. Старите дървени постройки били премахнати и през 1856 година започнал новия строеж. Така в центъра на София се издигнала трикорабна базилика. Малко преди освещаването й обаче постройката претърпява сериозни поражения след земетресение в столицата. Това наложило нови ремонтни и довършителни дейности.

Църква Света Неделя

Характерно за българите обаче настъпили големи разпри относно правилното харчене на доброволно събраните пари. В резултат първоначалният архитект бил обвинен и освободен от длъжност, на негово място идва друг майстор-строител - Иван Боянин.

И така софиянци имат възможност да посетят завършения нов храм през 1863 г. На освещаването на църквата присъстват над 20 хиляди души.

През 1925 година за жалост религиозният храм се превръща в грозна сцена на най-тежкия терористичен атентат в българската история. Представители на комунистическата партия тогава залагат мощна бомба в един от куполите на храма и я активират тогава, когато почти всички представители на властта по това време в България са в църквата „Света Неделя“ да отдадат последна почит на починал генерал. Кървавата драма отнема живота на 193–ма души.

Православната църква „Света Неделя“ днес е във вида, в който е била построена през 1933 година. Храмът е централно куполен. Архитектурният му стил напомня византийско строителство.

София - Църква Света Неделя

Куполът на религиозния храм се издига на 31 метра височина. Под купола на камбанарията има 11 камбани.

Интериорът на свещеното място също носи своето очарование. В църквата има двуредов позлатен иконостас. В олтарната част са разположени три престола. Всички стени на храма са изографисани. Подовата настилка е от тъмен мрамор.

Там са положени мощите на почитани светци, български екзархи и митрополити.

И до днес в храма се извършват погребения на знакови фигури в новата българска история.

Църквата „Света Неделя“ има два основни входа.

Около многовековния храм се намират някой от най-добрите хотели в българската столица. Едноименният площад, на който се намира катедралата, разделя централните софийски булеварди „Витоша“ и „Княгиня Мария Луиза“. Това е едно от най-оживените и посещавани места в столицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
45
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати