Саграда Фамилия в Барселона (Sagrada Familia Barcelona)

20.01.2010
Sagrada Familia

В северозиточна Испания, в автономната област Каталуня е рапозложен град Барселона, който е второто по големина населено място в страната. Малко са думите, за да се опише очарованието и архитектурната магия на Барселона. А романтичната морска атмосфера, която създава средиземноморския бряг в тази североизточна част на Иберийския полуостров, допълва невероятната атмосфера в града.

Невероятната архитектура на този емблематичен за Испания град се дължи до голяма степен на гениалния архитект Антонио Гауди. Негова е заслугата за навярно най-голямата атракция на Барселона – красивата катедрала Саграда фамилия. Считана за зимвола на града, тя е върхът в гениалната работа на Гауди.

Официалното наименование на божествената постройка е Изкупителният Храм на Светото семейство и представлява масивна римокатолическа църква. Основите на катедралата се поставят през 1882 г., като първият архитект, започнал да работи по проекта е Франсеск де Паула дел Виляр и Лозана. През следващата 1893 г. между архитекта и първия му помощник Джоан Марторел и Монтелс възникналите разногласия, в резултат на което строителството спира.

Местната управа предложила на Марторел поста на главен архитект, но той не приел. Вместо това препоръчал своя ученик Антони Гауди. След като той поел отговорността за построяването на катедралата, първоначалният проект бил коренно променен, като сградата започнала да придобива различни форми и дух. Първият проект на Гауди бил Саграда фамилия да се издигне във формата на латински кръст, а предложението му било прието. Архитектът до толкова бил отдаден на делото и работата си по божествения храм, че се преместил да живее на строителната площадка. Гауди отдава последните години от живота си на храма. В името на идеята си той дори разпродава цялото си имущество, за да може да финансира и сам архитектурния си шедьовър.

Саграда Фамилия

През цялото време на работата си той непрекъснато променял проектите на отделните части. Не веднъж той събаря вече построени елементи, за да издигне други, плод на нова идея. Франсеск дел Виляр успял да изгради само криптата под абсидата на храма. Неговият замисъл предвиждал изграждането на сграда в неоготически стил. Гауди променил цялостната концепция и смятал че църквата трябва да е неоготическа само по дух. Действително строежът е издържан в стил модернизъм. Архитектурата на Саграда Фамилия започнала да удивлява хората още в началните си рамки. Гауди имал слабост към природните мотиви, в резултат на което в постройката намерили отражение множество мотиви като глухарчета, слънчогледи, палми, охлюви, цветя и най-вече любимите на архитекта лилии.

Саграда Фамилия била замислена като петкорабна църква с три фасади, посветени на най-важните моменти от живота на Исус Христос – Рождество, Страстите Христови и Възкресение (Слава), в краищата на напречните кораби на сградата. Трите фасади трябвало да бъдат изпълнени в един и същ стил и да се увенчават с по 4 кули, характеризиращи се с особени извити линии. През 1925 г. била завършена първата камбанария на фасадата Рождество. Две години по-късно гауди умира, блъснат от трамвай. След него други архитекти работят по Саграда Фамилия, като дори в момента сградата не е завършена. Очаква се да бъде финализирана през 2026г., когато се навършват 100 г. от смъртта на Гауди.

Sagrada Famlia picture

Най-общо Саграда Фамилия изобразява раждането, живота и смъртта на Христос. Във всяка част от дизайна на катедралата се крие християнски символизъм. Тя има общо 18 кули, които символизират 12-те апостола, четирите евангелиста, Дева Мария, като най – високата кула е Исус Христос. Трите основни фасади са Рождество – на изток, Слава – на юг и Страст – на запад.

Днес една част от храма е отворен за туристи, а в останалата част работата продължава. В западната част на Саграда Фамилия е отворен музей, където се съхраняват скици и макети на катедралата, а там също може да се види и бюста на Антонио Гауди. Съществува легенда, че ако мъж и жена пият от чешмата до храма ще бъдат заедно завинаги.

4.2
Общо гласували: 13
5 6
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати