Австрия

Информация

  • Население8404252
  • СтолицаВиена
  • ВалутаЕвро ( € ) ( EUR )
  • Телефонен код43
  • Езикнемски

Местоположение

Австрия е страна в Централна Европа, разпростираща се на площ от 83 855 кв.км. Границите й се опират до Германия и Чехия на север, Лихтенщайн и Швейцария на запад, Италия и Словения на юг и със Словакия и Унгария на изток. Австрия е една от най-добрите дестинации за почивка на планина, за практикуване на всякакви зимни спортове, за културен туризъм и какво ли още не. Величествените и красиви Източни Алпи заемат около 62% от територията на страната, а северно се намира южната част на Чешкия масив. На изток остава западната част на Среднодунавската низина. Релефът в съчетание с климата позволяват целогодишно в страната туристическият поток да не затихва. Австрия е страната на велики личности като Зигмунд Фройд, Моцарт и Кристиан Доплер. Виена е световен културен център, известен с Виенската филхармония и безброй музеи. В областта на кулинарията Австрия също предлага безброй неустоими изкушения - виенските шницели и кроасани, бонбоните Мозарткугел (Mozartkugeln), австрийските сирена са само една частица от традициите на австрийците в сладкарството и кулинарията. Република Австрия е федерална държава, която административно е разделена на 8 провинции. Австрия е една от най-богатите държави по света, които поддържат най-високия стандарт на живот. Освен немския език признати са още хърватският, словенският и унгарският. Страната е един от стожерите на ЕС.

Градове в Австрия

Австрия е популярна със своите градове, които да един са световни културни столици - като се започне от столицата Виена, мине се през най-стария град Залцбург, родното място на Моцарт и се стигне до снежните върхове на Инсбрук - исторически символ и люлка на културата и цивилизацията на Австрия. Грац е вторият по големина град в Австрия след столицата Виена, а трети остава Линц (188 968 души). Грац е с население от около 300 000 души и е административен център на провиция Щирия, като е разположен в Югоизточна Австрия. През Грац преминава течението на река Мура, а Старият град на Грац е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Линц е столицата на провинция Горна Австрия и „Културна столица на Европа за 2009". Друг град с уникална атмосфера в Австрия е Зилертал, където може да опитате някои от изкушенията на австрийската кухня. В тази част на Алпите планинските долини са покрити с ливади от цветя и билки, а природата е невероятна. Град Форарлберг е мястото, където може да посетите Бодензее или езерото Констанс. В Алпите на Австрия са изградени над 800 планински курортни селища, които привличат милиони туристи всяка година. На около 45 минути от Инсбрук е разположен един от най-добрите курорти на страната - Алпбах (Alpbach). Кицбюел (Kitzbühel) е е средновековно планински градче, което днес се счита за един от най-луксозните курорти в Австрия.

Замъци в Австрия

Сред най-импозантните дворци на страната са дворецът Естерхази (Esterhazy), считан за Унгарския Версай, разположен в град Айзенщайн в областта Бургенланд и най-вече Императорският дворец Хофбург (Hofburg) във сърцето на Виена. Днес той е официалната резиденция на австрийския президент. Една от емблемите на Виена е величественият Шонбрун, който е лятна резиденция на династията на Хабсбургите, както и дворецът Белведере, където се помещава музеят на австрийското изкуство. Замъкът Агщайн(Aggstein) е една от емблемите на австрийската област Вахау. В Югоизточна Щирия (South-East Styria) може да се види непревземаемия Рийгерсбург (Riegersburg Castle), който се счита за един от най-красивите средновековни дворци в Австрия. В Залцбург посетете бароковата вила Хелбрун (Hellbrunn Castle), построена през Средновековието като замък за забавление.На около 4 км в южна посока от Залцбург се намира чаровният замък Аниф (Anif Castle), разположен насред красиво изкуствено езеро. На около 40 км в южна посока от Залцбург стои гордо на своя хълм крепостта Ерлебнисбург (Erlebnisburg), която е една от най-уникалните в страната. Разположена над долината Залцахт, крепостта е достъпна чрез лифт или чрез преход от 3 км през пещера. Една подобна мощна крепост представлява Хохостервиц (Hochosterwitz), считана за една от най-големите крепости в цяла Европа. Покрай Залцбург е и готическия дворец Маутерндорф (Mauterndorf Castle). Близо до Виена е рицарският замък Кройценщайн (Kreuzenstein), в който кръстосват шпаги Тримата мускетари, както и известния с музикалния си фестивал замък Графенег (Grafenegg). Насред обширната Виенска гора стои гордо вече 9 века замъкът Лихтенщайн. В Грац най-голямата забележителност е Шлосберг (Schloßberg), който е включена в книгата с рекордите на Гинес като най-силната крепост в света.

Забележителности в Австрия

Забележителностите на Австрия се крият най-вече в нейната живописна и богата природа. Страната е съставена от дивни планински върхове и езера, водопади, планински ливади, покрити с билки или цветя. Добре е обиколката на забележителностите да започне от Виена, където са величественият дворец Шонбрун и едноименната Зоологическа градина, която е построена през 1752 г. и се счита за най-стара в света. Задължителна спирка в столицата на Австрия е Пратера с огромното Виенско колело, както и двата музея-близнаци - Музей на историята на изкуствата и Природонаучния музей. Забележителна е и архитектурата на Виенската опера и на Кметството. Регионът Залцбург и Тирол е отличен вариант, ако искате да усетите алпийския живот. Ски пистите са разположени в южната част на местността, а тук е и известният спа-курортен комплекс Бад Гащайн (Bad Gastein). В прекрасната дунавска долина Вахау ще видите паметници на изкуството от Романтизма, Готиката, Ренесанса и бляскавия Барок, като например манастира Мелк. Докато се разхождате из Залцбург посетете двата музея на Моцарт или хапнете от шоколадите, носещи неговото име. Старият град на Линц омайва със красивите си ренесансови сгради, сред които и триетажната къща на Моцар, където той композира. Най-стръмният релсов влак в Европа се изкачва до връх Пьостлингберг, от който се открива панорамен изглед към Линц, а при ясно време и до Алпите. Излет с корабче по Дунава винаги е специално преживяване.

Езера в Австрия

Австрия е страна без излаз на море, но за сметка на това изобилства от езера. Едно от големите планински езера е Нойзийдлер (Lake Neusiedler See) На 85 км югозападно от Залцбург се намира град Цел ам Зее, разположен при красивото езеро Целер (Zeller See) на фона на живописен планински пейзаж. Клагенфурт се намира на едно от най-топлите и най-големите алпийски езера в Европа - Вьортерзее в Кернтен, което всяка година е притегателна точка за хиляди хора. Няма как да не споменем международното Бодензее или Констанц, а ако решите да го посетите, град Брегенц (Bregenz) на южния бряг е отлично място, където може да отседнете. Областта Валдфиртел е спокойно място в Долна Австрия, представляващо високо плато с хиляди езера и тресавища.

Паркове в Австрия

Красивата природа на Австрия е защитена в общо 6 национални парка - Хое Тауерн (Hohe Tauern), Калкалпен (Kalkalpen), Гезойсе (Gesäuse), Таятал (Thayatal), Донау Ауен (Donau Auen) и Нойзийдлер Зее (Neusiedler See). Национален парк Хое Тауерн е най-големият в Австрия и един от най-големите национални паркове в Европа, с обща площ от 1800 кв. км. Простира се в провинциите Тирол, Залцбург (най-големият дял) и Каринтия (Carinthia). Обхваща централната част на Алпите, както и най-високият връх на страната. Неофициално като австрийски национален парк се третира Нокберге в Каринтия (National Park Nockberge in Carinthia). Сред красивите паркове на Австрия трябва да се причислят и удивителните градини на някои от дворците, като например тази на дворецът Мирабел в Залцбург. Той се счита за един от най-изящните в Европа, разположен на брега на Дунав. Из страната са разпръснати доста тематични паркове, като сред тях се откроява големият увеселителен парк Европа. Главни забележителности са Увеселителният парк Ензиан (Alpine Coaster "Enzian"), една мина, където може да видите как се копаят диаманти и безброй други атракции.

Планини в Австрия

2/3 от територията на Страната се падат на величествените и красиви планини. Източните Алпи са навярно емблема на Австрия пред света. Най-високият връх на австрийските Алпи е Гросглокнер (Großglockner) с височина 3797 м.Разположен е на границата между провинциите Каринтия и Тирол. В южната част на страната е Чешкият масив. Карвендел (Karwendel) e планинска група в северните Алпи в Тирол, на границата с Бавария в Германия. Състои се 125 върхове с над 2 000 м височина, а в южната му част е Инсбрук. Вторият най-висок връх на Австрия е Вилдершпитце (Wildspitze) (3768 м), доминиращ в Тиролските Алпи.

Реки в Австрия

Река Дунав е най-голямата река на територията на Австрия, като пресича цялата страна от запад на изток. Тя е единствената голяма река в Европа, която следва тази посока. Едни от притоците на Дунав са Тиролския Ин (Tyrolian Inn), която е най-значимият приток в горната част на Дунав Залзахт (Salzach) при Залцбург и Енс (Enns) в Горна Австрия. Реките на юг от централни вододел на Австрия се вливат в река Драу (River Drau), която също се слива накрая с Дунав. Това е третата най-важна река в страната.

Пещери в Австрия

Алпите в Австрия са място, където могат да се посят десетки интересни пещери. По голямата концентрация на пещери може да се открие в Северните варовикови Алпи. Много от скалните тунели на страната се намират в географския район Залцкамергут (Salzkammergut) и в т.нар. Мъртва планина (Totes Gebirge). Уникална по своята същност е пещерата Айсрийзенвелт (Eisriesenwelt), която се счита за най-голямата ледена пещера на земята. Това природно чудо предлага гледки от всевъзможни формации от лед - гигантски колони, ледени кули и водопади и т.н. Около 200 000 туристи преминават годишно през тази пещера, разположена в Тенненгебирге (Tennengebirge). Сред останалите отворени за туристи пещери на Австрия са Колбингер Хьоле (Kolbinger Höhle), Дахщайнхьоле (Dachsteinhöhlen), Женската пещера или Фрауенхьоле (Frauenmauerhöhle), както и интересната Шпанагелхьоле (Spannagelhöhle).

Църкви в Австрия

Архитектурното майсторство на религиозната традиция в Австрия достига своя връх в лицето на катедралата Свети Стефан (Stephansdom) в центъра на Виена. Храмът е същинско произведение на изкуството с неговата фасада, готическите кули, една от които е цели 136 м и 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. В столицата трябва да се видят и църквата Карлскирхе (Karlskirche), Петерскирхе (Peterskirche) или пък Августинската църква (Augustinerkirche). Инсбрук също притежава великолепни религиозни постройки, като Хофкирхе (Hofkirche (Court Church), Катедралата Инсбрук, а в Залцбург впечатление правят Франциската църква (Franciscan Church), Света Троица (Holy Trinity Church), Сейнт Михаел (St. Michael's Church) и Катедралата Залцбург. Забележителна е и катедралата Гурк (Gurk Cathedral/Dom zu Gurk/Shrine of St. Hemma), която през 12 век се е считала за най-внушителната и красива романска архитектура.

Манастири в Австрия

От много векове Австрия е католическа държава, което предполага огромна щедрост и красота в архитектурата на нейните храмове и манастири. Монашеските комплекси в страната са известни като "Щифте" ("Stifte"). Най-старият манастир в страната е Свети Петър в Залцбур (St.Peter in Salzburg), основан през 8 век. Абатство Мелк (Melk abbey) е стар бенедиктински манастир от 12 век, разположен край едноименното градче, на брега на река Дунав. Мелк е считан за един от най-красивите в Европа и обявен за част от културното наследство на ЮНЕСКО. Днес в него се пази най-богатата колекция на книги в Европа. Интересен манастир в Францисканците от Мария Енцерсдорф край Виена. Нонберг (Nonnberg) пък е известен като най-старият метох в света. В Горна Австрия най-важните манастири са Кремсмюнстер (Kremsmünster), Вилхеринг (Wilhering) и Свети Флориан (St.Florian). Наред С Мелк в Долна Австрия забележителни са манастирите Гьотвайг (Göttweig), Цветл (Zwettl), Алтенбург (Altenburg) Клостернойбург (Klosterneuburg), а в Щирия трябва да се види манастирът Адмонд (Admont in Styria).

Водопади в Австрия

В централните Алпи, в рамките на Национален парк Хое Тауерн трябва да се видят величествените водопадите Кримл (Krimml Waterfalls). Те са поредица от три водни пада, като височината им достига 380 метра. Именно това са най-високите водопади на Австрия. В Долна Австрия един от големите водопади е Мира (Myra Falls), който е около 600 метра дълъг, а височината му е около 70 м. Водопадът Шлаерфал (Schleierfall/Schleier) е едно от природните забележителности на планината Вилдер Кайзер (Wilder Kaiser). В рамките на Инсбрук може да се види малкият водопад Бретеркелер (Bretterkeller), който е на река Сил (Sill River). Един от красивите алпийски водопади е Фалбах (Fallbach Waterfall), който е една от забележителностите в долината Малтатал (Maltatal).