Екатеринския дворец – Царско село

19.04.2010
Екатерински Дворец

Екатеринският дворец e най-внушителната, красива и неповторима сграда от архитектурния ансамбъл на комплекса Царско село, разположен на 24 километра от бившата руска столица Санкт Петербург. Екатеринският дворец, включващ в своята площ и едноименните прекрасни градини, е едно завършено произведение и блестящ пример за руска барокова архитектура. Екатеринския дворец носи името Екатерина I, която е втора съпругата на Петър Велики. Екатерина I управлява Руската империя в продължение на две години след смъртта на съпруга си.

Първоначално възникнал като скромна двуетажна сграда, поръчана от Петър за Екатерина през 1717 година Екатеринския дворец дължи своето страхотно величие на дъщерята на царската двойка - императрица Елизабет. Тя избира магнетичната обстановка и атмосфера на Царско село, като нейна главна лятна резиденция. Започната през 1743 годината, сградата на Екатеринския дворец е дело на четири различни архитекта , докато на Бартоломео Растрели (Bartholomeo Rastrelli), който бил главен архитект на императорския двор, не получава задачата да реконструира Екатеринския дворец, така че да бъде един завършен съперник по грандиозност на Версайския дворец край Париж.

Крайният вариант на Екатеринският дворец вижда бял свят през 1756 година. Великолепният палат е близо 1 км в окръжност, като впечатлява със сложно декорирани синьо-бели фасади, украсени със златни орнаменти и най-детайлни декорации, които са дело на немския скулптор Йохан Франц Дункер, който също така работи с главния архитект Растрели по оригиналния интериор на двореца. Рекордните 100 килограма злато са изразходвани за украсата и орнаментирането на екстериора на Екатеринския дворец само по време на царуването на Елизабета.

Малко по-късно Екатерина Велика намира щедрата украса за разхищение и внася нови елементи и преустройва Екатеринския дворец, с което обаче не ощетява автентичният вид на зашеметяващата фасада, която е запазен и до днес в целия си бласък и красота. По време на окупацията през Втората световна война, нацистите използват двореца за казармени помещения. От 58 разрушени зали на двореца са възстановени едва 32.

Дворец на царица Екатерина I

Изключително впечатляваща в интериора на Екатеринския дворец е Голямата зала. Тя сее използвала за организиране на балове и пищни приеми. Днес в това най-голямо и внушително помещение на Екатеринския дворец могат да се видят два реда прозорци, които се нижат по дългите стени. Между тях са поставени високи огледала, които са поставени в красиви позлатени и богато орнаментирани рамки. Навсякъде по стените на Голямата зала в Екатеринския дворец има огромни потонни фрески, които изобразяват руските военни победи и постижения в областта на науката и изкуството.

Друго забележително помещение в Екатеринския дворец е Кехлибаренаата стая. Тя е разположена от северната страна на парадното стълбище на замъка, а интересното й наименование идва от факта, че стените й са изцяло гравирана в миналото с кехлибарена облицовка. Кехлибарената стая е дарена на Петър Велики от краля на Прусия при сключването на договора от 1716 година.

В екатеринския дворец

Възхитителната кехлибарена облицовка, заедно с много други ценности на Екатеринския дворец изчезва по време на нациската окупация. През 1979 година съветското правителство преустановява издирването на кехлибара и предприема реставрация на помещението. Реставрацията на това помещение от Екатеринския дворец е завършена изцяло през 2003 година.

Особено впечатляващи са градините на Екатеринския дворец. Те са уникално съчетание от отлично аранжирани алеи и живописни езера. Нявсякъде из Екатеринския парк са пръснати многобройни мраморни статуи, които се редуват с изкуствени водопади, различни павилиони. Над езерата са построени мостове, а около тях са устроени приятни кейове. Доста интересна е и Английската градина, където се намира галерията на Камерън, в която са изложени национални носии от 18 и 19 век.

4
Общо гласували: 13
5 4
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати