Църквата Свети Франциск де Асиз

25.10.2011
Църквата Свети Франциск де Асис

Свети Франциск де Асиз (St. Francis de Asis) е малка историческа църква в градчето Ранчос де Таос в Ню Мексико. Невероятното историческо богатство, което представлява този храм е оценено от организацията ЮНЕСКО, която включва църквата Свети Франциск де Асиз в своя списък със световното историческо и културно наследство. Невероятно красива и достолепна, Свети Франциск де Асиз е била не веднъж претворявана в платната на много световноизвестни художници.

Храмът Свети Франциск де Асиз е неразделна част от историческото минало на градчето и общността на Ранчос де Таос. Макар и да стои отделно от самото населено място, църквата е неделимо цяло от града и от жителите, които я считат за най-голямата си ценност. Макар и историческият храм Свети Франциск де Асиз се отличава с някои влияния на съвременната култура, но навярно това го прави толкова важно място за тукашните. Редовно на беседите в храма жителите разискват житейски проблеми и вълнения – тук има дори баскетболно игрище.

Като вдъхновение за много художници и творци, преминали през района на Ню Мексико, църквата Свети Франциск де Асиз е позната отдавна. Статистиката сочи, че уникалната архитектура и конструкция на мексиканския храм е пресъздавана много повече от майсторите на четката, отколкото който и да било храм в Съединените американски щати. Свети Франциск де Асиз е и обикнат мотив на различни фотографи.

Основите на храма са положени някъде през 1772 година, като е окончателно завършена през 1815 година от францисканския покровител и патрон Свети Франциск от Асизи . Завършеният храм се превръща в уникален пример за постройка, издигната едновременно по старите тукашни архитектурни навици, примесени със световна технология в архитектурата.

Църквата Свети Франциск де Асиз е построена изцяло от дървени материали, които са споени с керпич. Тя напомня средновековна крепост, като е заобиколена от дебели четири фута стени, които достигат на височина около метър. Невероятно романтичната постройка на църквата Свети Франциск де Асиз е световно призната историческа ценност, като Музеят на Ню Мексико Прес дори издава специална енциклопедия със есета, фотографии, картини и разкази, свързани със старинната постройка на Свети Франциск де Асиз.

Сборникът включва 54 цветни и 37 черно-бели рисунки и фотографии на едни от най-известните американски автори. Сред авторите са хидожникът Georgia O'Keeffe, а едни от имената на фотографите, заснели невероятни панорами на Църквата Свети Франциск де Асиз саAnsel Adams и Paul Strand.

Храмът на Свети Франциск де Асиз е любимо място за богослужения в неделя на местните жители. Църквата е отворена за обществени посещения от понеделник до събота, от 09:00 до 16:00 часа. На 04 октомври цялото село, както и църквата празнуват деня на своя покровител – Свети Франциск де Асиз. В самото историческо градче много от старите постройки и къщи днес са превърнати в галерии, музеи, ресторанти и магазини, откъдето може да си купите красиви сувенири.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати