Райското пръскало

04.06.2010

В Централна Стара планина, в подножието на връх Ботев се открива невероятната панорама на Райското пръскало. Този прекрасен природен феномен е най-високият водопад на Балканския полуостров. Райското пръскало се намира в рамките на един от трите национални парка, включени в списъка със Световното природно наследство на ЮНЕСКО - Централен Балкан. По конкретно, Райското пръскало влиза в територията на резерват Северен Джендем, считан за резерватът с най-голяма надморска височина в целия парк.

Райското пръскало често се споменава и като Калоферското пръскало, защото водопадът се намира доста близо до възрожденския Калофер. Изключителната красота на това място е причина за силния туристически интерес не само от страна на българите, но и от много чужденци. В района на Райското пръскало се развива активно планински и екотуризъм. Водопадът е образуван сред планински зъбери, които пък са магнетично предизвикателство за любителите на скалното катерене, за което също са създадени отлични условия.

Райското пръскало

Райското пръскало захранва своите води от снежните преспи на най-високия връх в Стара планина - връх Ботев. Неописуемо красивият воден пад на Райското пръскало се стича от рекордната височина от 124.5 метра, а докато стигне до най-долната си част водата на природния феномен се разбива на милиони малки капки, които придават основния чар на Райското пръскало. Стигнала до основата на водопада, водата образува малък поток, който се влива в Бяла река. Нейният водосбор влиза от своя страна в резерват Джендем. Oфициално за природна забележителност на страната Райското пръскало е обявено през 1965 година.

Тази главна за България природна забележителност е най-пълноводна през летните месеци, в следствие на което по това време на годината тук е пълно с най-много посетители. В подножието на Райското пръскало е разположена прочутата сред палнинците хижа Рай, която е основен изходен пункт към красивата природна забележителност.

Основният туристически маршрут към самия резерват Джендем има отправна точка за град Калофер. От там по асфалтиран път с дължина около 6 км се минава през живописното ждрело на река Тунджа се стига до местността Паниците. Паниците е основен изходен пункт за маршрута към хижа Рай, а тук туристите могат да намерят хотели и паркинги, където да отседнат или да оставят автомобила си.

От Паниците по добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека, след около 15-20 минути се стига до главния вход на Националния парк в местността Поняка. След около 40-минутен преход през буково-дъбова гора ще стигнете до южната част на планинското пасище “Параджика”, с внушителна гледка към резерват “Джендема”.

От входа на резервата Джендерма до самата хижа Рай и след това до Райското пръскало преходът е по-малко от 2 часа, като пътеката е приятна, обградена от красиви букови гори. Годишно до отвесните скали на Райското пръскало, по този маршрут преминават повече от 7 000 души. В красивия природен район на Райското пръскало, освен да се насладите на природното чудо може да се отдадете на ред приятни занимания на открито - спускане с парапланер, конна езда, пешеходен туризъм или пък сафари с джипове.

4.4
Общо гласували: 11
5 5
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати