Река Днепър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Днепър

Река Днепър (Dnieper River) е една от най-дългите реки в Европа. Нейното течение тръгва от Русия, преминава западно от столицата Москва и продължава течението си в южна посока към Беларус и Украйна, за да се влее след 2200 километра в Черно море.

Река Днепър е пълноводна, което позволява тя да е плавателна в почти цялата си дължина. Това я превръща в една от главните артерии за търговски доставки към Източна Европа. На Днепър са изградени и няколко големи и важни язовира, които се използват за генериране на водноелектрическа енергия.

Река Днепър

Днепър извира от Валдайските възвишения (Valdai Hills) в Северна Русия (Смоленска област), откъдето тръгва и река Десна, за да могат двете реки да се срещнат няколко километра преди Киев. След като напусне Смоленска област Днепър поема на юг и югоизток, завива в югозападна посока и се влива в Черно море малко по-северозападно от Крим.

115 километра от течението на Днепър служат за естествена граница между Беларус и Украйна. В рамките Русия Днепър носи течението си в продължение на 485 километра, в Беларус дължината й е 595 километра, а най-дълга е в Украйна – 1095 километра.

Етимологията на името Днепър идва от старинния език сарматски. В буквален превод Днепър означава Река от другата страна. За разлика името на река Днестър се превежда като „Крайната река”. Древните гърци са познавали Днестър под името Бористен.

За него споменава още Херодот през 5 век пр. н.е., Страбон (Strabo) и Плиний Старши. Навярно коренът на името идва от персийски, но се приема, че Днепър е старогръцко наименование. Хуните са наричали Днепър Вар, а на прабългарите реката е била известна като Бури-Чай.

Dnerp River

Река Днепър е един от символите на Украйна, които се инициират с нейната история, икономика и търговия. От главно и определящо значение е Днепър за транспорта и икономическата ситуация в Украйна. Няколко големи ВЕЦ-а, генериращи водноелектрическа енергия са изградени по течението на реката, а всички язовири са оборудвани с големи шлюзове, което позволява на съдове с размери до 270×18 метра да имат достъп до пристанище Киев.

Освен за транспортиране на стоки и търговски цели, Река Днепър е превърната в туристическа атракция, като през последните години броят на пътническите круизи по нея непрекъснато расте и трупа популярност.

Един от интересни факти около Река Днепър е, че тя е кръстница на няколко града по крайбрежието й - Dnipropetrovsk , Dniprorudne , Kamianka-Dniprovska. През годините реката е вдъхновявала много музиканти, художници и артисти.

Основателят на Българската държава – хан Аспарух, намира смъртта си през 701 година при праговете на Река Днепър. Гробът му е намерен на брега на Река Днепър, точно до село Вознесенка, разположено днес в Украйна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати