Църквата Свети Георги в Добрич

27.07.2010
Църквата Свети Георги в Добрич

Църквата Свети Георги е малка, но изключително красива и впечатляваща. Тя е едно от интересните места, които задължително трябва да се видят в Добрич. Светското име на храма е Свети Великомъченик Георги. Той е разположен в центъра на самия град и е лесно достъпен. Ако идвате с кола, паркирайте в някоя от околните, близко разположени малки улички. Църквата Свети Георги се намира в близост до етнографския музей в Добрич.

Първото, което ще ви направи впечатление при църквата Свети Георги е изключително красивата и отлично изрисувана фасада. Това първо впечатление ще се преповтори и щом видите интериора на храма и вътрешната му украса. Изключително приятен е прилежащия към църквата Свети Георги двор. Лятно време многото пейки тук са отлично място за почивка. Допълнителен чар придава и чешмата с питейна вода.

Църквата Свети Георги е най-старият православен храм, който може да се види в Добрич. През 19 век той е издигнат благодарение с даренията на родолюбиви българи. Сред хората, дали средства за издигането на олтара е и Иван Хадживълков. Окончателно църквата е завършена през 1843 година, но по време на Кримската война от 1853-1856 година е опожарена. По разкази на запознати реставрацията на Свети Георги е завършена до 1864 година.

Смята се, че предверието на храма е издигнато допълнително в по-късен период. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него. Няма исторически данни кога точно е изградена камбанарията. Църквата Свети Георги в Добрич е претърпяла няколко частични реставрации през годините, като последното е през 2000 година, когато са възстановени четири икони.

Височината на храма Свети Георги е едва 12 метра, но тя не може да е по-голяма, имайки предвид периода, през който е строен. Изискванията на турската администрация повелявали православните храмове да са по-ниски от останалите религиозни постройки (джамиите) в Добрич. Има само хипотези защо храмът носи името именно на Свети Георги Победоносец.

Sveti Georgi Dobrich

Знае се, че Свети Георги е роден в малоазийската област Кападокия в римско семейство от благородническо потекло. От малък Георги израства с християнската вяра, а баща му загива дори заради нея. След смъртта на главата на семейството семейството на Свети Георги се премества да живее в Палестина. Георги бил красив, добре образован и истински смел млад мъж.

Още като юноша той постъпва в римската армия. Едва двадесетгодишен той получил заслужено отличие - военен трибун, което е чин, равен приблизително на генерал. Получил го благодарение на потеклото и уменията си. Храбростта и доблестта му били забелязани дори от самия император Диоклетиан. Той бил един от най-яростните гонители на християните. Без да знае, че Георги също е християнин, Диоклетиан му дал още по-висока длъжност - член на Държавния съвет.

По-нататък гоненията срещу християните не можели да оставят равнодушен Свети Георги и един ден той се изправил пред Диоклетиан и го призовал да ги спре. Императорът бил смаян. Първоначално той призовал Георги да се откаже от вярата си, но непоклатимият млад мъж не склонил. Бил подложен на публични мъчения, на които той стоически издържал, докато най-накрая издъхнал.

Разказва се, че стоицизмът му вдъхновил много от войниците и те започнали да приемат християнството и се заклели във вярност на съпругата на императора - Александра. Днес във вътрешността на храма, издигнат в чест на Свети Георги в Добрич могат да се видят невероятно красиви стенописи, както и прецизно изработени икони. Църквата Свети Георги има два входа, но само единия е отворен постоянно. Другата порта се отваря единствено, когато има големи празници.

3.7
Общо гласували: 7
5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
наталья
наталья
01.06.2012 15:18
Извинявам се за правописните грешки ( не съм българка ) живея 7 години в Добрич. Често посещавам църквата Свети Георгии. Возмутена съм от служителите в тази църква . С малко дете съм , влизам с количката ( на вън малко е валяло ) направиха ме забележка че количката била мръсна от кал и че да не влизам навътре, другата забелжка беше че съм държала свеща в ръцете докът се молих , а не е слагам на подставката за свещи, а днес вече прикалиха , купувам 2 свещи по 20 стотинки , 20 ст, бяха с жълти стотинки, не искаха да ме ги вземат.

0
0