Замъкът Битов

04.11.2010

Замъкът Битов (Bitov Castle) е невероятно красив дворец, разположен сред дивните зелени и живописни хълмове на южната част на регион Моравия (South Moravian Region) в Чешката република. Ако сте в областта задължително трябва да разгледате многото средновековни дворци в тази Част на Чехия, сред които са замъкът Стразнице (Straznice Castle), замъкът Боузов (Bouzov Castle). Битов пък може да се похвали, че е имението, чиято кухня се радва на най-голяма популярност.

Направена в началото на 19-ти век от благородническото семейство Даун кухненското помещение на замъка Битов все още се използва. Наскоро то беше напълно ремонтирано от сегашния му собственик – барон Хаас (Jiří Haas), който използва помещението предимно да приготви храна за своите 15 кучета, за които се грижат около 15 души.

Bitov Castle

Историята на замъка Битов датира от 11 век. Разположен близо до чешко-австрийската граница, Замъкът Битов носи своето име от латинското „Vetus via”, което се превежда като „стар път”. Името е дадено, защото тук е бил разположен един един исторически път по протежение на река Dyje при нейното вливане с река Zeletava.

Издигнат на един скалист нос, панорамата към средновековния Битов е в действителност повече от красива гледка. Доста по-надолу има и едно езеро, което отразява внушителната осанка на двореца Битов.

С изграждането си през 11 век Битов започва регулярно да се променя в архитектурно отношение. Основните промени и реконструкции са дело на семейството Jankovsky през 1755 година, когато средновековната крепост е преобразена в нео-готически стил. Ако смятате, че Битов е впечатляващ отвън, задължително трябва да го видите и отвътре.

Замъкът Битов

Уникалните му декорации нямат еквивалент в никой друг дворец. Автентичните картини, мебели, дървена ламперия, брони и военен арсенал са в изобилие, но освен това навсякъде из залите и коридорите може да се натъкнете на препарирани животни и ловни трофеи. Стаите са обзаведени с исторически мебели от различни периоди, отразяващи теченията през различните епохи.

По стените на стаите на първия етаж има огромна колекция от произведения на изкуството от т. нар. втора вълна на немските и австрийски романтици - Schnorr von Carolsfeld, Karl Russ, Fendi and Wilhelm Camphausen.

Последният собственик на Битов - барон Хаас, няма равен, що се отнася до любов към животните. Освен 200-те кучета, в замъка Битов той отглежда още {[котки, катерици, мишки и дори язовци.

Историческата кухня на замъка Битов се намира в северното му крило. Тя е в експлоатация от 18 век, но от 1 юли 2008 година тя е изцяло обновена и реставрирана. Най-интересната част от кухненско обзавеждане е едно помещение, което е известно на малко хора. То представлява хладилник, който не е задвижван от електричество. Вместо това преди век-два хладилното помещение на Битов се е пълнело с лед, за да се запази отстреляния дивеч.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати