Стобските пирамиди

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Стобските пирамиди

Стобските пирамиди (Stob Pyramids) са сред най-удивителните скални образувания, които може да видите на територията на цяла България. Мнозина са на мнение, че Стобските пирамиди отстъпват на Мелнишките пирамиди по размери, но що се отнася до живописност и красота, Стобските пирамиди нямат равни. Този удивителен скален феномен се намира по пътя за Рилския манастир, в западните поли на Рила планина. Пирамидите носят името на село Стоб, което е наследник на древния тракийски град Стоби, унищожен според преданията при наводнение.

Село Стоб е разположено на самия вход към долината на Рилска река и Рилския манастир. То е част от община Кочериново, на 5 километра от град Кочериново. Селцето и неговата красива природна забележителност отстоят на 96 километра южно от столицата София, като маршрутът е по международен път Е-79. Самото село Стоб е на около два километра от единствения път към Рилския манастир.

Когато стигнете в селото непременно минете през информационния център, който е разположен в приятна едноетажна постройка съвсем близо до площада. Навсякъде има указателни табелки за улеснение на туристите. В туристическия център ще ви дадат подробни напътствия за Стобските пирамиди, както и за всички забележителности в района. Тук има пейки, тоалетни и всичко необходимо, за да се приготвите за близо едночасовата разходка до пирамидите. Тук е и автомобилният паркинг, където е добре да оставите колата си.

Пирамидите в село Стоб

Изходен пункт за достигане на Стобски пирамиди е църквата Св. Прокопий, разположена в западния край на селото. Целият маршрут представлява еко-пътека. Първо тя стига до нагоре по склоновете на планината и до същинското начало на маршрута – местността Църквище. От местността Църквище се поема по горска пътека маркирана с червен цвят, плавно преминаваща към по-голяма нивелация. След около 20 минути се стига до първата група пясъчни пирамиди, при която за удобство на туристите има малка беседка и заслон.

Гледката към острите форми на Стобските пирамиди е наистина смайваща. Природният феномен е съставен от разнообразни по форма конусовидни форми, повечето от които завършват с каменна шапка, наподобявайки формата на гъби. Средната височина на Стобските пирамиди е между 7 и 10 метра, но височина на някои отделни фрагменти достига до внушителните 12 метра.

По-малко пирамиди са се образували по северния склон на рида, на който са разположени Стобските пирамиди, но за сметка на това техните форми са по-добре по-добре изразени и открояващи се. Най-много скални образувания може да видите на южния склон на рида, като тук пирамидите са по-големи и по-сгъстени. Цветовете на природния феномен варират в топлата гама - между жълто и кафяво.

Самото село Стоб се споменава още в древните хроники под името на град Стоби. Някога тук е имало внушителни крепостни стени и кули, рудници и водопроводи. Знае се, че Стоби достига своя апогей през 9 век. Най-вероятно е бил разрушен през 12 век и възстановен по време на Втората българска държава. От векове насам красиви легенди се носят относно природния феномен Стобските пирамиди.

Стобските Пирамиди отблизо

Една от тях разказва как преди много години, на мястото на пирамидите имало голяма равнина, където хората от селото се събирали по големи празници и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба.

В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Така и станало – в деня на сватбата всички били много щастливи и когато хорото се извило чак до равнината дошъл моментът булката да целуне свекъра си. Точно тогава всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност от 1964 година.

От 2010 г Стобските пирамиди вече са в 100-те национални туристически обекта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати