Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църквата Свети Петър в Портовенере

Църквата Свети Петър в Портовенере

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Църквата Свети Петър в Портовенере

Портовенере е неголямо градче, разположено в италианския регион Лигурия (Liguria). Това място и неговата уникална църква Свети Петър са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и историческо наследство през 1997 година. Целият град е съставен от пъстри малки къщи и виещи се нагоре към хълма улички, по които се стига и до храма Сейт Пиетро или Свети Петър, разположен на един скален нос. До Портовенере и до Свети Петър най-лесно се стига с ферибота, който тръгва от Чинкуе Тере, Lerici, или градчето La Spezia.

Храмът Свети Петър (Portovenere San Pietro Church) представлява раннохристиянска постройка, издигната оригинално от черен мрамор. Тя е построена през далечния 6 век на мястото на древен храм на Венера, от които град Портовенере получава името си. От лявата страна на гърба на църквата пък е разположен заливът Байрон (Byron's cove), където поетът е обичал да плува и да се гмурка по време на своя престой в района.

От скалистия нос на църквата Свети Петър се открива прекрасна гледка към морето и към прочутия Залив на поетите. Върху останките на раннохристиянския храм и предхождащото го езическо светилище на богинята Венера, новата църква е построена между 1256 и 1277 година. Целият район около църквата Свети Петър бележи историческия център на Портовенере.

В момента тук е разположен площад Spallanzani Square. През Средновековието тук се е оформил голям просветителски и духовен център благодарение на прииждащите монаси. Доказателство за тяхното общество може да се види и в манастира в Тино (Tino) и на островите Тино (Tinetto islands).

В архитектурно отношение църквата Свети Петър се отличава с изчистена външност и хармоничен стил. Тя се състои от две сгради, които са свързани помежду си. Едната е издигната в готически стил и е по-нова, а другият е романска, много по-древна. Новият храм е завършен към края на 13 век от генуезците (Genoeses), които построяват църквата върху основите на бившето Бенедиктско абатство. Храмът Свети Петър бил издигнат с изцяло нови стълбове и колони и огромни арки.

В интериора на Свети Петър в Портовенере може да се види украса от черни и бели ленти. Олтарът е забележителен и е белязан от два странички параклиса. Този олтар е една от най-важните и красиви произведение на генуезко готическата архитектура в тази част на Италия. Изработен е с изключителна прецизност, елегантност на скулптурите и като цяло новаторска за времето си техника.

В резултат на бурното историческо минало, а и на климатичните влияния и морските вълни църквата Свети Петър е претърпявала сериозни щети в хода на историята. Най-накрая храмът е реставриран между 1929 и 1934 година. Днес Свети Петър и атрактивния скалист нос, на който се намира, са любима дестинация на много влюбените, идващи от всички части на Италия и цял свят, за да отпразнуват своя сватбен ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тенев Тененов Теонев
Тенев Тененов Теонев
12.03.2012 17:17
Браво мога да намеря нещо на детето си за да искара 6.Много ви благодаря
0
0