Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Площад Сан Карло в Торино

Площад Сан Карло в Торино

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Площад Сан Карло в Торино

Класическият площад Пиаца Сан Карло (Piazza San Carlo Turin) е определян като най-красивото, най-представителното и най-величественото място в Торино. За мнозина площад Сан Карло е биещото сърце на северния италиански град. Той разделя една от главните улици на Торино – Виа Рома (Via Roma), на две.

Виа Рома тръгва от Дворцовия площад, където се намира Кралският дворец в Торино (Piazza Castello), минава през пиаца Сан Карло, за да стигне до площад Карло Феличи (Piazza Carlo Felice). Тук се намират едни от най-добрите и елегантни бутици в Торино.

Тази част на града през вековете на няколко пъти е сменяла имената си – Piazza Reale, Piazza d'Armi , дори е носила името на Наполеон, докато владетелят е бил жив.

Площад Сан Карло е изграден по средата на 17 век, като негов архитект е Карло ди Кастеламонте (Carlo di Castellamonte) (1642-1650 година). От 1618 година тази част на Торино е посветен на Карло Боромео (Carlo Borromeo).

Площад Сан Карло запазва своя автентичен вид и атмосфера, която напомня на тази от 17 век. Днес Сан Карло е главният параден и пазарен площад на Торино. В центъра на пиацата може да се види гордо да доминира конната статуя на Емануеле Филиберто, която е дело на майстора Карло Марочети (Carlo Marocchetti) (1838 година).

Статуята претворява Филиберто, яхнал кон и размахвайки меч след битката при Сан Куинтино (San Quintino) през 1557 година. Тази величествена скулптура се смята за една от най-важните и значителни в цяла Италия от началото на 19 век.

Обширната част на площада Сан Карло в югозападната му страна е белязана от фасадите на две значителни сгради – църквата Света Кристина (Santa Cristina) и храма Сан Карло (San Carlo).

Сред тях, на номер 189 на площада може да се види и двореца Solaro del Borgo , прекръстен на Isnardi di Caraglio. От 1839 година тази постройка на пиаца Сан Карло е седалище на Националната филхармония.

Дворецът е реконструиран старателно през 18 век от Бенедет оАлфиери (Benedetto Alfieri). По-късно Solaro del Borgo е ремонтиран и Джовани Батиста Бора (Giovanni Battista Borra) и днес в него може да се види прекрасна декорация от 18 век във всички стаи. Концертната зала е украсена от Джузепе Мария Талучи (Giuseppe Maria Talucchi) (1839-1840).

Пиаца Сан Карло няма как да е същата без емблематичните кафенета като едноименното, открито през далечната 1842 година, както и кафене Торино. Тук от 1836 година насам непрекъснато се намира бутикът на Fratelli Stratta.

През 2004 година окончателно бе приключено с превръщането на Сан Карло в изцяло пешеходна зона. В резултат на това бяха изградени пешеходни алеи, като паркоместата за коли бяха премахнати. Вместо това под площада е изграден подземен паркинг с капацитет от 380 паркоместа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати