Пирамидите Дашур

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пирамидите Дашур

Пирамидите Дашур (Dahshur Pyramids) са удивителен некропол, който тепърва предстои да набира популярност сред туристите в Египет. Макар и по-малко известен, Дашур и неговите великолепни образци на египетската архитектура са не по-малко впечатляващи от тези в Гиза. Допълнителен плюс е, че последните са строени изцяло по образец на пирамидите в Дашур.

Комплексът се намира на около 40км южно от Кайро и е втория по големина некропол след този в Сакара. Тук има общо 5 пирамиди, като 3 от тях са по-големи и отскоро са достъпни за посещения. От 1979 година Дашур заедно с некропола в Гиза са включени в списъка със ветовното културно наследство на ЮНЕСКО.

Двете главни пирамиди в Дашур са построени за фараона Снофру (Snofru). Първата от тях е 100-метровата Наклонена пирамида (Bent Pyramid), разположена в некропол близо до малкото едноименно селце Дашур. До ден днешен Наклонената пирамида се разработва от археолозите, които откриват тук все повече и повече интересни артефакти.

Пирамидите Дашур

Наклонената пирамидата е построена преди 4600 години от фараона Снофру, който е баща на Хеопс, като се предполага, че тя е била предназначена за негова гробница. В интерес на истината Снофу оставя след себе си много повече удивителни египетски постройки, отколкото Хеопс макар и последният да е по-популярен.

Предполага се, че в Наклонената пирамида в Дашур се намира саркофагът на Снофру, но все още той не е открит – в пирамидата има извънредно сложен лабиринт от коридори, който все още се проучва.

Името на Наклонената пирамида в Дашур идва от това, че ъгълът на стените в основата й започва от 54 градуса, но в последствие е променен на 43 градуса. Възможно е сравнително острият ъгъл на наклона на стените на пирамидата да е причина за частичното й рухване, заради което се е наложило да се внесат промени в проекта на най-южната пирамида в Дашур.

Първоначално тя е била проектирана като много стръмна постройка, но впоследствие архитектите осъзнават опасността от срутване и решават да издигнат и най-горната част под не толкова остър ъгъл. Тази пирамида е свързана с подземен коридор с пирамидата, в която е погребана съпругата на Снофру. Целта на тази пътека е фараонът да може да посещава любимата си и в задгробния живот.

Това несъвършено строителство в Дашур дълбоко разочарова фараона и той решава да изостави Наклонената пирамида. Пред него е оформен нов проект, а именно построяването на друга гробница, която днес е известна като Червената пирамида в Дашур.

Тя е четвъртата по големина в Египет след двете големи в Гиза, като е построена със значително по-малък наклон от 43 градуса. В онези древни времена обаче Червената пирамида е нямала равна по размерите си и изобщо най-високата постройка в цял свят.

Според специалистите Червената пирамида е първия успешен опит в изторията в посторяване на пирамида с гладки страни. Името й идва от червения цвят на камъните. с които е изградена. В интерес на истината тази постройка в Дашур не винаги е била червена, като в началото е покрита с варовик от Тура. През Средновековеито обаче голяма част от белия варовик е разграбен за построяването на нови постройки в Кайро.

На около 100 км южно от Кайро може да се види още една пирамида построена от Снофру. Тя е известна като Пирамидата на Мейдум и е разположена в Мейдум. Предполага се и, че е издигната от бащата на Снофру – Хуни и била доста голяма. Издиганата е на 7 нива, от които днес са останали само 3.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати