Пикчърд Рокс

31.12.2010

Природният феномен Пикчърд Рокс (Pictured Rocks) е едно от най-красивите места, които може да видите, разхождайки се по крайбрежието на Голямото езеро, което е най-горното и най-значителното по площ сред Големите американски езера.

Тези удивителни скални образувания са се формирали по южния бряг на Горното Езеро (Lake Superior). Пикчърд Рокс са известни с официалното наименование „Pictured Rocks National Lakeshore” и се намира най-общо в горната част на полуостров Мичиган (Upper Peninsula of Michigan).

Пикчърд Рокс

Пикчърд Рокс се разстилат в продължение на 67 километра по южния бряг на Горното езеро и обхваща площ от 296 кв. км. Паркът предлага на своите посетители невероятно красиви гледки на хълмистото крайбрежие между градчетата Munising и Grand Marais в Мичиган. Природният феномен Пикчърд Рокс е удивително съчетание от скални образувания, естествени скални арки, водопади и пясъчни дюни.

Изключително красивите Пикчърд Рокс са получили своите живописни форми под влияние на природните сили – вятър, лед и ударната сила на вълните. Скалите по своята същност са от пясъчник и дължат красивото си разноцветно оцветяване на многото минерали.

В резултат на това и на слънчевите лъчи през различните части на деня Пикчърд Рокс се оцветяват в различни нюанси на кафявото, на червеникавото, а зеленкавият си цвят дължат на желязото, мангана, лимонита и медта в езерните води. Под непрекъснатото им въздействие Пикчърд Рокс и техните меки пясъчникови скали непрекъснато се променят.

Въображението на човек работи непрекъснато при гледката на удивителното скално крайбрежие на южния бряг на Горното езеро. В течение на времето природните сили са оформили такива невероятни образувания, че човек лесно може да разпознае някоя крепост или замък.

Такива на Пикчърд Рокс са Miner's Castle, Battleship Row, Indian Head, Lover's Leap, както и многото пещери, сред които Color Caves, Rainbow Cave, Chapel Rock и още много, много други. Поради рушащите се скали Miner's Castle или Замъкът на Миньорите е коренно променен след 13-ти април 2006 г., когато дясната кула на двореца се откъсва и пада във водите на езерото.

Пикчърд Рокс

Най-добрият начин да се разгледат невероятните Пикчърд Рокс си остава разходка с лодка по вода. На места са изградени наблюдателни площадки, къмпинг зони, пешеходни пътеки и плажове, които дават възможност на посетителите са се докоснат до максимален брой наблюдателни позиции.

Посетителският център на природния феномен дава всички необходими упътвания и разяснения за местността. Посетителите тук имат възможност да изберат сред многото пешеходни пътеки. Някои от тях са кратки и лесни, други са по-дълги и обстойно показват голяма част от красотите на тукашното крайбрежие.

Самото име на Пикчърд Рокс идва от 24-километровата ивица от от цветни пясъчникови скали, разположени североизточно от Munising. За защитена територия паркът е обявен през далечната 1966 година, а ежегодно по южния бряг на Голямото езеро идват между 400 000-500 000 посетители.

В района могат да се разгледат и много красиви водопади, които се стичат насред скалите и падат надолу към някои плаж или направо е Голямото езеро. Сред тях са Брайдъл Вейл (Bridalveil Falls), Munising Falls, висок 15 метра, Водопадът на миньорите (Miners Falls), Sable Falls, който пък се спуска от цели 23 метра височина и още доста други природни феномени. Естествено образувалата се дюна Grand Sable Dunes пък може да се види в източния край на Пикчърд Рокс.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати