Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Кримлер

Водопадът Кримлер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Кримлер

Водопадът Кримлер (Krimmler Waterfalls) или Кримъл, както го наричат австрийците, се счита за един от петте най-високи водопади в света. За територията на Европа Кримлер е спряган като абсолютен шампион със своята височина, но за огромният брой посетители, които посещават природната атракция, по-важна остава величествената красота, пред която се изправят в лицето на Кримлер.

Водопадите Кримлер са разположени в Националния парк Хое Тауерн (High Tauern National Park) в Австрия. Красивите водоскоци са се образували съвсем близо до градчето Кримъл (Krimml) в близката до германската граница провинция Залцбургерланд (Salzburgerland). С 350 000 посетители всяка година те са едни от най-посещаваните туристически атракции в Австрия.

По протежение на водопада има пътека, за която се заплаща €2, а за деца между 6-15 г. се заплаща €0.50. Особено красиви панорамни гледки към Кримлер се откриват по „Герлос Хохалпен". На новия път има панорамна платформа и паркинг, от където можете да се наблюдава водопада.

Водопадът Кримлер

Туристическа пътека, построена от австрийската алпийска асоциация (OeAV) дава възможност за максимално близък достъп до спиращата дъха гледка на водопадите Кримлер. До тях се стига съвсем лесно от селището Кримъл, намиращо се на около 4 км от водопадите. От него до главната забележителност на парка Хое Тауен се стига по тясна криволичеща пътека.

Най-добре е да посетите водопадите Кримлер през пролетта – те са отворени за туристи в периода 1 май – 31 октомври. В близост до тях се намира и музея „Чудния свят на водата“, където има и аква парк.

Кримелер спускат своите води със заглушаващ грохот от височина 400 метра, като водопадите са разделени на три нива – горно (140 м), средно (100м) и долно (140 м). Образували са се по едноименната река Кримъл, която след водопада се свързва със Салцах, вливаща се в Ин, след което продължава пътя си към река Дунав, която най-накрая се влива в Черно море. Тук водата се спуска с 20, 000 м3/ч, а най-пълноводни водопадите Кримлер са през август.

До върха може да се стигне по павирана пътека, а цялото изкачване отнема около 4 – 5 часа. За улесняване на достъпа до горната част на Кримлер преди повече от век Австрийският алпийски клуб подобрява качеството на пътя, отвеждащ до там. Гледката от най-горната част на водопада е впечатляваща и си заслужава усилието по изкачването. Средната и ниската част на Кримлер са по-спокойни в сравнение с най-горната, като са обвити от зеленина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати