Замъкът Хиконе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Хиконе

Замъкът Хиконе (Hikone Castle) е исторически японски дворец, който впечатлява с отлично запазената си архитектура. Хиконе се намира близо до град Киото, в едноименния град, разположен в японската префектура Шига (Shiga Prefecture). Хиконе е дворец от т.нар. Едо период (Edo period) и се тачи като един от най-автентичните и добре съхранени в цялата страна.

Известен още като Хиконейо (Hikonejo), замъкът Хиконе е завършена през 1622 година след 20-годишен строеж. Дворецът, разположен на върха на хълма се използва като седалище на местния феодал, наричан Ii daimyo. Това продължава до края на феодалната епоха през 1868 година.

Замъкът Хиконе в Япония

Замъкът Хиконе е изцяло автентичен и оригинален замък. Той успява да устои в периода след феодалния период, като не е унищожаван или пък възстановяван нито веднъж. Освен главното укрепление на двореца, основната част от вътрешната ровове, стени, охранителните къщи и порталите си стават непроменени. По-нататък във времето части от Хиконе са реставрирани, но той запазва изцяло автентичния си вид на японски феодален замък.

Замъкът Хиконе в архитектурно отношение е триетажна крепост, която не впечатлява с размери, но за сметка на това е безценна в стилово отношение, като съчетава мотиви от няколко архитектурни стила по уникален начин. Именно това е една от главните причини Хиконе да се тачи като национално съкровище (обявен за такова през 1952 година) и да има статут на исторически паметник от най-висок ранг, какъвто имат само дворците Химеджи, Матцумото и Инуяма.

Отлична гледка към целия дворцов комплекс и към града се открива пред погледите на посетителите още щом изкачат голямото стълбище на външната страна на укреплението. До двореца се стига по един дървен мост, който в миналото е можел да се разруши в случай на вражеска заплаха. Хиконе има няколко кули, които са отворени за посещение, както и висока камбанария, която и днес бие по няколко пъти на ден, за да оповести определен час.

Замъкът Хиконе до Киото

До портала на Хиконе има един голям павилион, магазин и стълб за връзване на коне. Музейната част на двореца е изключително интересна, най-вече с оригинално реставрирани исторически постройки от комплекса през 1980 година. В изложбените зали могат да се видят семейни съкровища на владетелите на Хиконе, включително оръжия, брони, кимона, музикални инструменти и исторически документи.

Подобно на повечето японски дворци и замъкът Хиконе очарова посетителите си с красивата черешова градина. Тук цветовете на дърветата цъфтят обикновено със седмица по-късно от тези в Киото, около началото и средата на април. От външната страна на Хиконе е мястото на приказната градина (Genkyuen Garden).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати