Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Хотин

Крепостта Хотин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
крепостта Хотин

Величествената крепост Хотин (Khotyn Fortress) е за украинците онова, което Царевец е за България. С други думи внушителната осанка на тази средновековна структура е символ на историческата мощ на страната, а значението на замъка Хотин далеч надхвърля границите на Украйна. Той се намира в богатият на забележителности западен района на страната, край едноименното историческо градче в Черновицка област.

Средновековната крепост Хотин и нейните високи непристъпни стени стоят грандиозно на десния бряг на река Днестър (Dniester River), на 69 км североизточно от Черновци (Chernivtsi) в северната част на историческата област Бесарабия. На 20 км от крепостта Хотин се намира Каменец-Подолски, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

крепостта Хотин

Градът на Крепостта Хотин се счита за едно от седемте чудеса на Украйна, както и за най-стабилната подобна структура в Източна Европа. Едновременно с това Хотин е и филмова звезда, защото средновековните й стени се използват за естествен декор на редица филмови продукции. Сред тях са "Тапак Булда" (Тарас Bulba), "Балада за смелия рицар Айвънхоу", "Тримата мускетари", "Черна стрелка", "Старата крепост", "Стрелите на Робин Худ" и много други.

Първообразът на замъка Хотин се появява по тези земи от дърво през 12 век. Към 15 век е издигната настоящата каменна крепост. Крепостта над река Днестър е построена по време на Владимир Велики, за да защитава западните граници. С построяването й са свързани доста интересни легенди.

Една от тях разказва, че на мястото, където е издигната, били убити бунтовниците от Хотин. Според друга история Хотин се извисява там, където е плакало едно момиче на име Оксана и турците са я убили именно на това място.

През 1718 г. френски военни инженери построяват новия замък Хотин, състоящи се от ров, вал, седем бастиони и три порти. Крепостта има цели пет големи и кръгли кули. Хотин заема обща правоъгълна площ от 1, 219 на 244 метра, а непробиваемите стени на крепостта достигат височина от 40 метра и дебелина 6 метра.

Крепостта ще остане завинаги в историята с последната си битка, когато тук са победени турците, което е началото на края на Османската империя. С тази битка от 1621 година се решава съдбата на Европа.

Днес крепостта Хотин е една от големите туристически атракции в Украйна. През 2007 г. тя е обявена за една от седемте чудеса на Украйна, а районът има статут на Национален архитектурен резерват към 2000 година. Хотин е достъпна за туристически посещения ежедневно срещу малка входна такса.

Ежегодно крепостта е домакин на много фестивали и културни събития. По това време гостите на Хотин има възможността да се облекат в атрактивни средновековни костюми, да похапнат вкусно средновековни ястия и да се повеселят под звуците на средновековни мелодии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати