Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Амберд

Крепостта Амберд

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Амберд

Амберд (Amberd) е името на старинна крепост в Армения, която днес се счита за най-добрия пример за арменско крепостно строителство. Макар и полуразрушена крепостта Амберд е ценен културно исторически обект на страната, в която не са се запазили много други такива ранносредновековни сгради. Амберд е един от най-добрите и най-големите примери за арменско крепостно строителство.

От арменски името Амберд означава „крепост в облаците”. Наречена е така заради местоположението си при 2 300 метра надморска височина по склоновете на планинския масив Арагатс (Mount Aragats), при пресичането на реките Аркашен (Arkashen) и едноименната Амберд. Това е район в арменската провинция Aragatsotn. Най-близкото селище до крепостта Амберд е селцето Byurakan, разположено на около 6 км от историческия обект. Стояща недалеч от Ереван, Амберд има красива гледка към долината Арарат.

Красивото име на замъка погрешно се свързва с локалната средновековна църква Вахрамешен (Vahramashen Church), която през 11 век действала близо до Амбард. Историята на тези исторически руини може да се проследи цели 13-14 века назад във времето. Селище на това място е имало още от каменната епоха насам. Основите на крепостта са положени през 7 век, когато е изграден дворецът и част от стената. Имотът принадлежал на търговските първенци Kamsarakan.

Крепостта Амберд

След около 4 века крепостта попада под владението на камарата Pahlavuni и е разширена и укрепена от Vahram Vachutian Pahlavuni. През 1026 година Вахрам построява църквата посветена на Surb Astvatsatsin, доизгражда стените на крепостта Амберд и добавя три бастиона по билото на каньона на река Аркашен.

Доста необичайно за военна крепост от Средновековието, но в Амберд и до днес са се запазили построените през 11 век баня и цялостна канализация. През 1070 година крепостта е нападната и превзета от турците, но през 1197 година съвместните сили на грузинци и арменци успяват да сия върнат обратно.

Пълководец бил генерал Zakarian, а през 12 и 13 век стените на крепостта Амберд са доукрепени и цялостната конструкция е била подсилена и реставрирана. След още една смяна на собственика и кратко монголско завоевание замъкът е оставен на произвола на съдбата и така до 20 век, когато тук започват археологическите разкопки.

Амберд се разпростира на площ от около 1500 кв. м., като е построен от масивни базалтови блокове. Руините на крепостта все пак са узпели да съхранят доста от неговата вътрешна конструкция. Баните на Амберд се намират в южния край на крепостта, като са доста добре запазени отделните помещения, виждат се и водопроводните канали.

Интересни за оглед са и тайните проходи на крепостта. Сред предметите открити при археологическите разкопки при Амберд са бронзови лампи, горелки, минохвъргачки, парчета от глинени съдове, тоалетни бутилки, скъпи чаши, украсени чинии и кани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати