Венген

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Венген

Венген (Wengen) привлича хиляди туристи всяка година благодарение на три свои отличителни черти – алпийски климат и природа, световен ски център и отлична туристическа база. Венген е един от най-известните курортни комплекси сред алпийската природа на Швейцария. Разположен е в полите на красивите върхове Юнгфрау (4 158 м), Мьонх (4017 м) и Айгер (3970 м), част от които е включена в списъка със световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Венген стои сред хълмистите възвишения на Бернските Алпи (Bernese Oberland), в естествено защитените от ветрове и обляни в слънчеви лъчи тераси в подножието на Юнгфрау, на 400 метра над долината Лаутербрунен (Lauterbrunnen), на надморска височина от 1274 метра.

Венген

Панорамата на Венген е сякаш излязла от пощенска картичка. Тук очарованието идва най-вече от старите дървени къщички, многото разпръснати ваканционни вили и хотели, датиращи от периода Бел епок (belle époque). Югозападното изложение на планинската тераса гарантира много слънце почти целодневно. За да не се нарушава природната хармония на Венген от 1893 г. насам курортът е достъпен чрез железницата Венгерналп (Wengernalp), както и с автомобил. Всички коли обаче се оставят на паркинга в Лаутернбрунен, защото в курортното градче не се движат никакви автомобили.

Жителите на Венген наброяват около 1 300, но техният брой скача на 5 000 през лятото и до 10 000 през зимния сезон. В историческите извори за селището се споменава още през 1268 година, а през вековете много исторически фигури са преминали през красивия алпийски курорт. Сред тях са Юлий Цезар, Наполеон, Адолф Хитлер и почти всички значителни личности от световния спорт, наука и бизнес. Основан като фермерско селце, Венген започва да привлича първите си туристи още в началото на 19 век.

Първият хотел за гости във Венген е Лаунерхаус (Launerhaus), който отваря врати през 1859 година. Първите ски клубове в селището се появяват в началото на 19 век, като са организирани предимно от британски туристи в близкото село Мюрен (Mürren). Първото голямо ски състезание във Венген е през 1920 година и оттогава насам курортът върви по пътя на световно признат ски център.

Световно-признатата писта Лауберхорн (Lauberhorn), разположена между Венген и Гринделвалд при надморска височина от 2472 метра е била арена на множество световни шампионати. Тази писта във Венген е една от най-трудните в спортно техническо отношение, но освен това е и най-дългата, като е изпреварена единствено от пистата Хааненкам в Кицбюел. Тук ежегодно се провежда кръг от световната купа по спускане.

Венген е един от най-добрите планински курорти в цял свят, като предлага отлична база за всякакви зимни спортове (от начинаещи до напреднали), множество туристически преходи, планинско катерене или просто място за почивка сред чистия швейцарски въздух и алпийски гледки. В центъра на Венген има 2 пързалки за почитателите на зимните кънки. Допълнителен чар на Венген придава многото швейцарски крави, на чело на които стои тяхната кралица – Есмералда.

И през лятото, и през зимния сезон Венген е домакина на доста културни събития. Ежегодно в края на месец август се провежда музикална седмица под патронажа на Менделсон. Събитието се провежда редовно след откриването на паметника на великия композитор във Венген на 04 август 2004 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати