Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Музеят Каса Лис в Саламанка (Art Nouveau and Art Decó Museum Casa Lis Salamanca)

Музеят Каса Лис в Саламанка (Art Nouveau and Art Decó Museum Casa Lis Salamanca)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Музеят Каса Лис в Саламанка

Каса Лис е една необичайна за градския пейзаж на Саламанка постройка – както на външен вид, така и по отношение на интериора и съдържанието й. Каса Лис е всъщност Музеят на модерното изкуство в Саламанка. Тя е нещо като арт нуово рядкост в сърцето на Кастилия. Цялото име на този „изложбен храм” е Музеят Арт Нуово и Арт Деко Каса Лис. Построен е на върха на средновековната градска стена и на самия бряг на река Тормес. Каса Лис всъщност е неголям дворец в модерен стил, който нетипично за повечето сгради в града, гледа направо към реката.

Музеят за модерно изкуство е издигнат по нареждане на големия испански индустриалец Мигел де Лис де ла Поебла (Miguel de Lis de la Puebla) като негова официална жилищна резиденция. Проектът е възложен на архитекта Хоакин де Варгас Агире през 1890 г. Той имал нелеката задача да създаде храм на стила арт нуово – любим на Мигел де Лис. Каса Лис е завършен през 1905 година и търговецът се мести веднага там заедно със семейството си. В продължение на няколко години семейство Лис се радва на богатството и блясъка си, като имали слава на много заможни хора и градски буржоа.

За нещастие обаче индустриалецът умира ненадейно през 1909 година и семейството му се вижда принудено да продаде карасивата Каса Лис. Новият й собственик става заместник ректора на Университета в Саламанка Есперабе (Esperabe), който живее в двореца по време на Гражданската война. По-късно отделни части и стаи на Каса Лис са отдавани под наем на различни семейства и университетски преподаватели, докато най-накрая е напълно изоставена.

Едва през 1982 г. градският съвет извършва отчуждаване на двореца Каса Лис, което я превръща в собственост на града. През 90-те години имението е старателно възстановено, за да отвори врати като Музеят на модерното арт нуово и деко изкуство. От 6 април 1995 година Музеят Каса Лис е отворен за обществени посещения.

Днес Каса Лис е един от най-известните и посещавани музеи в Кастилия-Леон. Музеят разполага с 19 различни колекции на декоративно изкуство от края на 19 век и началото на 20 век. Има около 2500 добре запазени експоната, които са дарение от антикваря Мануел Рамос Андраде (Manuel Ramos Andrade). Могат да се разгледат уникални експонати на порцеланови кукли и изделия от стъкло, вази, лампи дори яйца Фаберже и всякакви стъклени чудеса, както и т.нар. chryselephantines - малки скулптури от бронз и слонова кост.

Каса Лис притежава 120 от тези статуетки, като всички те са създадени от 52 от най-известните художници през ар нуово и арт деко периодите. Изложени са повече от 300 порцеланови кукли от Франция и Германия, над 200 стъклени фигури, дело на известни майстори като Емиле Гале (Emile Galle), Рене Лаликю (Rene Lalique) и братята Даум (Daum Brothers). Самата сграда на Каса Лис е завършено произведение на изкуството. Изградена е на два етажа, свързани с голямо стълбище и разполага с уникален цветен стъклен таван, както и много шарени прозорци.

В сувенирния магазин към Каса Лис посетителите могат да закупят фини и красиви предмети на изкуството, както и такива от първокласния кристал Лаликю (Lalique crystal). Музеят е отворен ежедневно без понеделник срещу входна такса от няколко евро, а в четвъртък сутрин входът е свободен за учащи с международна студентска карта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати