Сан Хосе

Новак
122
Сан Хосе, Коста Рика
Снимка: schaalfamily.com

За мнозина Сан Хосе (San Jose) е първото място, което виждат, пристигайки в живописната Коста Рика. Сан Хосе е столица и най-голям град на централноамериканската държава.

Именно тук туристите могат да усетят истинския дух, нрави и култура на костариканците, преди да поемат към слънчевите плажове по периферията на страната. Сан Хосе е съхранил голяма част от колониалните си сгради, очарова посетителите си с мекия климат, интензивния си нощен живот, изобилието от магазини и множеството музей.

Преди да започнете своята туристическа обиколка е необходимо да знаете, че в Сан Хосе имената на улиците и булевардите не значат почти нищо за местните жители. Основните ориентири в костариканската столица са забележителностите.

Националният театър в Сан Хосе
Снимка: schaalfamily.com

Най-голяма забележителност на Сан Хосе е Националният театър (Teatro Nacional). Сградата датира от 1891 година. Смята се, че това е най-красивото здание в страната. Архитектурата и интериора на постройката се считат за истински шедьовър. Вътрешността на театъра също е уникална – пищно украсена и изтънчено организирана. Спектаклите, провеждащи се в Националния театър, като цяло са скъпо струващи и ориентирани по-скоро към елитните съсловия. Необходимо е да се отбележи, че през месеците февруари и март почти не се провеждат културни събития.

В театъра има изискан бар, където при подходящата сума можете да вкусите костариканското кафе в незабравима атмосфера.

Пред театъра са поставени статуи на Калдерон де ла Барка и Лудвиг Ван Бетовен.

Друг притегателен център за туристите в Сан Хосе е Пощенската сграда, издигната в еклектичен стил през 1917 година. Отличителните белези на постройката са нейните бледо зелени фасади и коринтски пиластри. На втория етаж на Пощенската служба се намира Музей на филателията, съдържащ богата колекция от костарикански пощенски марки.

Пред сградата се намира величествената статуя на Хуан Фернандес Мора (Juan Mora Fernández) – първият законно избран управник на Коста Рика.

Сред забележителностите на града е и Музеят на златото (Pre-Columbian Gold Museum), разположен в комплекса Сентръл Банк Мюзиъмс (Central Bank Museums). Там посетителите могат да разгледат разкошна експозиция от над 1 000 оригинални златни изделия. Музеят на златото, намиращ се в Сан Хосе, е един от малкото с подобни скъпи експонати в световен план. Отворен е за посетители всеки ден от 09:30 до 17 ч.

Националният музей, Музеят за съвременни изкуства и Съдебната палата са други красиви места в Сан Хосе, които заслужават специално внимание.

Катедрала в Сан Хосе, Коста Рика
Снимка: schaalfamily.com

Кухнята на Сан Хосе не е пикантна, както повечето биха очаквали. Ястията са вкусни и подготвени от непретенциозни продукти. Веднъж посетили костариканската столица няма как да не вкусите най-популярното местно ястие – Гало Пинто (Gallo pinto) – пържен ориз с черен боб. Блюдото се предлага в различни разновидности, в зависимост от вкусовите предпочитания.

Сред най-предпочитаните места за забавление в столицата са комплекса Ел Пуебло (El Pueblo), както и квартала Сан Педро, намиращ се в близост до Университета на Коста Рика. Съветът към новодошлите е да бъдат по-внимателни с личните си вещи, тъй като костариканската столица има трудно контролируем криминален контингент.

Разположен в красивата Централна долина (Central Valley), Сан Хосе изпълнява функциите на седалище на властите на правителството, в него са фокусирани основните политически и икономически дейности на страната.

Географското разположение на града го прави важен транспортен център, живата връзка между Латинска и Северна Америка. Днес „Чепе”, както я наричат местните, е най-космополитната столица в централна Америка. Градът е наситен с много офис сгради, заведения, ресторанти, търговски центрове.

Населението на Сан Хосе е около 366 000 души.

В Коста Рика могат да се посетят още атрактивните градове Алажуела (Alajuela), Хередия (Heredia) и бившата столица Картаго (Cartago), намираща се на 25 километра от Сан Хосе. Там се намира и Ботаническата градина (Lankester Botanical Gardens), поддържана от Костариканския университет. В зелената зона има над 3 000 вида растения.

На 90 километра от столицата се намира и страховитият активен вулкан Аренал (Arenal Volcano). Природният феномен е висок над 1 600 метра. Естествените фоерверки и потръпващата земя привличат хиляди туристи годишно. Около вулкана се намират и естествени горещи извори, както и много паркове за релакс и разходка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати