Уайкики, Хонолулу

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Уайкики, Хонолулу

Уайкики (Waikiki) е навярно най-популярният квартал на Хонолулу – столицата на неповторимите Хавайски острови. Известен в цял свят заради своята перфектна плажна ивица, Уайкики е една от топ дестинациите за почивка, когато говорим за тропическа екзотика. Уайкики е разположен в южната част на Хонолулу и се счита за най-скъпата и луксозна част на града. Цените на апартаментите под наем в тази част на остров Оаху достигат до 1 600 долара на месец за едностайно жилище.

Името Уайкики в буквален превод означава „прясна вода” и се свързва с многото извори и речни ръкави, които някога отделяли Уайкики от континенталната част. Днес Уайкики и остров Оаху са единствената част от Хавайските острови, където има изградена мрежа на градския транспорт, известна като „Автобусът”. На останалите острови – Кауай, Мауи, Ланай, Молокай и Хавай няма такава „екстра”. По голямата част от градския интериор е съставен от всевъзможни хотели, ресторанти, барове и заведения с различни развлечения.

Популярността на Уайкики като туристическа дестинация идва с построяването на първия хотел Моана Сърфрайдър (Moana Surfrider) на брега му през 1901 година. От тогава до днес Уайкики успява да се превърне в най-предпочитаната и първокласна туристическа част на Хонолулу, като цените на жилищата всяка година бележат ръст. Уайкики е и единственото място, което може да се похвали с кралски дворец. Причина за това е, че още през 1800 г. кралските водачи на Хавай обичали да карат сърф по тукашното крайбрежие.

И днес плажът Уайкики е един от най-добрите за практикуването на сърф. Дори легендарният хавайски сърфист Дюк Каханамоку (Duke Kahanamoku), обявен за "баща на съвременната сърф", изградил своите майсторски постижения в този спорт, упражнявайки се по вълните на плажа Уайкики. Заради огромните му постижения на самия плаж е издигната негова статуя, която се тачи като емблема на Хонолулу.

И днес многото туристи в този първокласен курорт имат възможност да си наемат частен учител по сърф. На фона на гигантския вулканичен кратер Диамантената глава (Diamond Head), сърфирането на плажа Уайкики е несравнимо изживяване. На практика няма водно занимание, което да не може да практикувате на Уайкики Бийч – освен плуване, сърфинг, има отлични условия за бодибординг, гмуркане, уиндсърфинг, парапланеризъм, каране на кану, плаване с катамаран и дори риболов.

На отсрещния тротоар на улицата след плажната ивица е мястото, където може да откриете най-добрите места за пазаруване, хранене, развлечения и всякакви занимания. Алеята следва цялата дължина от 2 мили на най-популярния плаж на Хавайските острови. Тук, в източната част на ивицата, точно до Даймънд Хед е и приятният парк Капиолани, където човек може да си направи пикник или просто да се отпусне на тревата с книга в ръка. През летните месеци, по време на уикендите се провеждат мини филмови фестивали направо на плажа Уайкики, близо до парка.

Уайкики може да предложи и още приятни забележителности, които не са за изпускане. Няма как да не посетите Зоологическата градина на Хонолулу (Honolulu Zoo) и световноизвестния Аквариум Уайкики ( Waikiki Aquarium). Това царство на водния свят е задължителна спирка за всеки турист в Уайкики. Съществува от 1904 година и се управлява от Университета Уайкики. Аквариумът е разположен дочно до парка Капиолани, на самата крайбрежна ивица, съвсем близо до живия коралов риф. Аквариумът е Уайкики е третият най-стар в САЩ и предлага огромно разнообразие от 500 вида морски обитатели и 3000 военноморски експонати.

Екзотичните плажове в Хонолулу

Ако искате да обиколите по-добрите магазини или просто да се позабавлявате с цялото си семейство, разходете се по Куйио Авеню (Kuhio Avenues) и посетете Кралския център на Хавай (Royal Hawaiian Center) и парка Уайкики Бийч Уолк (Waikiki Beach Walk). Само на около половин час от Уайкики са и интересните забележителности Пърл Харбър (Pearl Harbor), Дворецът Йолани (Iolani Palace), красивата природа, Ботаническата градина и историческите паметници на Нуани Пали Лукаут (Nuuanu Pali Lookout), както и залива Ханаума Бей (Hanauma Bay).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати